Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ δίνουν τα exit polls

Μεγάλη η αποχή
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2009 19:15
UPD:23:07

A- A A+

Ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ δίνουν τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 19:00.

Συγκεκριμένα, το exit poll της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, υπολογίζει το προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος στο 6,4%. Συγκεκριμένα: ΝΔ από 30,3% έως 32,9, ΠΑΣΟΚ από 36,7 έως 39,3, ΚΚΕ από 8 έως 9,6, ΣΥΡΙΖΑ από 4,3% έως 5,5%, ΛΑΟΣ από 5,3% έως 6,7%, Οικολόγοι-Πράσινοι από 4,3% έως 5,5%, Αλλο κόμμα από 5,2% έως 6,4%. Η αποχή, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Στράτο Φαναρά, ενδέχεται να ξεπεράσει και το 45%, κάτι που θα συνιστά ρεκόρ.

Σύμφωνα με το exit Poll της MARC για τον Alpha, τα κόμματα εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν: η ΝΔ 30-33%, το ΠΑΣΟΚ 37-40%, το ΚΚΕ 8-10%, ο ΣΥΝ 4,7-6,7%, ο ΛΑΟΣ 5,6-7,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3-6,3% και τα Λοιπά 3,4-5,4%.

Με ποσοστό που κυμαίνεται από 37,0 έως 39,5% προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό από 30,5 έως 33,0%, σύμφωνα με το exit poll των εταιρειών GPO-Opinion για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό από 8,5 έως 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 5,0 έως 6,0%, ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 6,0 έως 7,0%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι με ποσοστό 4,0 έως 5,0% και Λοιπά από 4,5 έως 5,5%.

Σύμφωνα με το exit Poll της Alco για το Alter τα κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν: Η Ν.Δ. 30% - 33%, το ΠΑΣΟΚ 36,3% - 39,3%, το ΚΚΕ: 8%-10%, ο ΛΑΟΣ 4,9% - 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ: 4,7% - 6,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι: 4,5% - 6%, Αλλο: 4% - 6%. Η αποχή υπολογίζεται μεταξύ 42% - 43%.

Στο exit poll των MRB-RASS για τη ΝΕΤ: η ΝΔ 30-33%, το ΠΑΣΟΚ 36-39%, το ΚΚΕ 8-10%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,8-7,2%, ο ΛΑΟΣ 5,3-6,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,3-5,7%, τα λοιπά κόμματα 3,9-5,2%.

Στο exit poll της Kapa Research για την ΕΤ3, τα κόμματα συγκεντρώνουν: ΝΔ: 30,6, ΠΑΣΟΚ: 37,7, ΚΚΕ: 9, ΣΥΡΙΖΑ: 5,5. ΛΑΟΣ: 6,4, Οικολογοι-Πράσινοι: 5,1.

«Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα»

Την άποψη πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ο υπουργός Μεταφορών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls που δείχνουν ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna, χαρακτηρίζοντας επίσης σαφές το μήνυμα.

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε πως οι πολίτες έστειλαν δύο μηνύματα, τη δυσαρέσκειά τους αφενός προς την κυβέρνηση και αφετέρου προς το πολιτικό σύστημα. «Τα τελικά συμπεράσματα τα βγάζει ο πρωθυπουργός», κατέληξε.

Και ο υπουργός Μεταφορών επισήμανε: «Ένας στους δύο Έλληνες δεν ήρθε να ψηφίσει, ενώ οι περισσότεροι που δεν προσήλθαν φαίνεται πως ήταν Νεοδημοκράτες που ήθελαν να στείλουν μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να αλλάξει κάτι», εκτίμησε, μιλώντας στον Alpha ο υπουργός Μεταφορών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

«Τα μηνύματα θα εξαχθούν επί της ουσίας» δήλωσε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου.

«Ο κόσμος θέλει αλλαγή πορείας»

«Χαρά και ευθύνη» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, για τα αποτελέσματα των exit polls.

«Ο κόσμος δήλωσε με την ψήφο του ότι θέλει αλλαγή της πορείας και αυτό το αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ και θα αντιπροσωπεύσει από απόψε και από αύριο» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης.

Ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει εκλογές, απάντησε πως «εκλογές ζητάει ο ελληνικός λαός».

Την άποψη πως συντελέστηκε μια «πολιτική στροφή» εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ο κύκλος του κ. Καραμανλή και της ΝΔ έκλεισε οριστικά, ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος» πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ακόμη πως επίσης εξάγεται το συμπέρασμα πως ο δικομματισμός είναι εδώ, το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι εδώ, καθώς και πως υπάρχει μια νέα κινηματική παράμετρος που εμφανίστηκε σήμερα και είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, που προοιωνίζεται αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές» καθώς και για «συντριπτική ήττα της ΝΔ». Ανέφερε ακόμη η ΝΔ δεν διαθέτει ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας καθώς και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται πρώτος απ' όλους τη σημερινή νίκη. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη μεγάλη αποχή που φαίνεται πως σημειώθηκε, κάνοντας λόγο για ασυνήθιστα μικρή συμμετοχή και κρίση που αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα http://www.naftemporiki.gr/euroelection/story.asp?id=1674382 .

«Αισιόδοξο αποτέλεσμα»

«Ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός… Αλματα δεν περιμένουμε, αν δεν ανέβει το λαϊκό κίνημα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

«Για μας είναι αισιόδοξο το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ανταποκρίνεται στους στόχους μας το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ως αιτίες του προβλεπόμενου βάσει των exit polls ποσοστού ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίστηκε τον αριστερό ευρωπαϊσμό του όσο θα έπρεπε καθώς και πως δεν προέβαλε την πολιτική του για τα ζητήματα της οικολογίας. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως για το ίδιο δεν τίθεται θέμα ηγεσίας του Συνασπισμού.

ΛΑΟΣ

«Βλέπουμε ότι τα exit polls δίνουν μια συγκεκριμένη θέση, αλλά θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της κάλπης, για να δούμε ποιο θα είναι το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΛΑ.Ο.Σ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος Κώστας Αϊβαλιώτης.

Οικολόγοι-Πράσινοι

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι ξεκινούν την πορεία τους στους πολιτικούς θεσμούς με το ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος. Πρόσθεσε πως επιτεύχθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν, όπως ανέφερε, η εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή. Καταλήγοντας έκανε λόγο για συκοφαντικές δυσφημίσεις σε βάρος του κόμματος που έπεσαν στο κενό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή