Αντιδράσεις στα αποτελέσματα των exit polls

Κυριακή, 07 Ιουνίου 2009 19:57
UPD:23:10
A- A A+

Την άποψη πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στη ΝΔ εξέφρασαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls που δείχνουν ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna, χαρακτηρίζοντας επίσης σαφές το μήνυμα.

Μιλώντας επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Παπαθανασίου έκανε λόγο για «μια σειρά από παραλείψεις, λάθη πολιτικής και συμπεριφορών».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επεσήμανε: «Θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος». Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε αποτίμηση της οικονομίας τον Ιούνιο και θα κάνει ό,τι είναι καλό για τον τόπο.

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αν χρειαστούν φόροι θα τους βάλουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε πως οι πολίτες έστειλαν δύο μηνύματα, τη δυσαρέσκειά τους αφενός προς την κυβέρνηση και αφετέρου προς το πολιτικό σύστημα. «Τα τελικά συμπεράσματα τα βγάζει ο πρωθυπουργός», κατέληξε.

Και ο υπουργός Μεταφορών επισήμανε: «Ένας στους δύο Έλληνες δεν ήρθε να ψηφίσει, ενώ οι περισσότεροι που δεν προσήλθαν φαίνεται πως ήταν Νεοδημοκράτες που ήθελαν να στείλουν μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να αλλάξει κάτι», εκτίμησε, μιλώντας στον Alpha ο υπουργός Μεταφορών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

«Τα μηνύματα θα εξαχθούν επί της ουσίας» δήλωσε η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου.

«Το μήνυμα ελήφθη. Ο κόσμος της ΝΔ είναι στενοχωρημένος. Μπορούμε να ανακάμψουμε με τον Καραμανλή», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός ΕΘνικής ¶μυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Αυτό που προέχει είναι να δούμε τα τελικά αποτελέσματα σε απόλυτους αριθμούς και να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, σημείωσε: «Eίναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο χρειάζεται ανάλυση».

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε, μιλώντας στο Alpha Radio, ότι τα exit polls, εφόσον επιβεβαιωθούν, εμπεριέχουν μήνυμα, τόσο από τους πολίτες που ψήφισαν όσο και από εκείνους που επέλεξαν την αποχή.

«Η ΝΔ μπαίνει σε ένα κύκλο ουσιαστικής μελέτης», υπογράμμισε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι το μήνυμα για τη ΝΔ είναι ότι δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει ανθρώπους, οι οποίοι την ψήφισαν, ειδικά τον τελευταίο καιρό.

«Ο κόσμος θέλει αλλαγή πορείας»

«Ο κόσμος δήλωσε με την ψήφο του ότι θέλει αλλαγή της πορείας και αυτό το αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ και θα αντιπροσωπεύσει από απόψε και από αύριο» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης.

Ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει εκλογές, απάντησε πως «εκλογές ζητάει ο ελληνικός λαός».

Για «μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, που προοιωνίζεται αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές» καθώς και για «συντριπτική ήττα της ΝΔ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές, τόνισε πως «ζήτημα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων». Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται για να αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης στη χώρα που, όπως ανέφερε, δημιούργησε. «Δεν διαθέτει ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστώνεται πρώτος απ' όλους τη σημερινή νίκη.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη μεγάλη αποχή που φαίνεται πως σημειώθηκε, κάνοντας λόγο για ασυνήθιστα μικρή συμμετοχή και κρίση που αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Είναι μέρα πανηγυρισμού για το ΠΑΣΟΚ αλλά και μέρα ευθύνης γιατί ο λαός καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά εναποθέτει ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε.

Την άποψη πως συντελέστηκε μια «πολιτική στροφή» εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ο κύκλος του κ. Καραμανλή και της ΝΔ έκλεισε οριστικά, ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος» πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ακόμη πως επίσης εξάγεται το συμπέρασμα πως ο δικομματισμός είναι εδώ, το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι εδώ, καθώς και πως υπάρχει μια νέα κινηματική παράμετρος που εμφανίστηκε σήμερα και είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι.

ΚΚΕ

«Ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός… Αλματα δεν περιμένουμε, αν δεν ανέβει το λαϊκό κίνημα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

«Για μας είναι αισιόδοξο το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ

«Βλέπουμε ότι τα exit polls δίνουν μια συγκεκριμένη θέση, αλλά θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της κάλπης, για να δούμε ποιο θα είναι το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΛΑ.Ο.Σ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος Κώστας Αιβαλιώτης.

Οικολόγοι-Πράσινοι

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι ξεκινούν την πορεία τους στους πολιτικούς θεσμούς με το ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Πρόσθεσε πως επιτεύχθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν, όπως ανέφερε, η εκλογή τουλάχιστον ενός ευρωβουλευτή.

Καταλήγοντας έκανε λόγο για συκοφαντικές δυσφημίσεις σε βάρος του κόμματος που έπεσαν στο κενό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή