«Σοκ» και «θλίψη» Ομπάμα για την επίθεση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 06:11
A- A A+

«Σοκ» και «θλίψη» για την επίθεση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου χθες εξέφερασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το αιματηρό επεισόδιο καταδεικνύει την ανάγκη καταπολέμησης των προκαταλήψεων.

«Νοιώθω σοκ και θλίψη από την σημερινή ένοπλη επίθεση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. Αυτή η εξοργιστική πράξη μας θυμίζει ότι πρέπει να επαγρυπνούμε ενάντια στον αντισημιτισμό και τις προκαταλήψεις σε όλες τους τις μορφές», ανέφερε ανακοινωθέν του Ομπάμα.

Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη κι οι σημαίες σε αυτό θα κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή του φρουρού Στήβεν Τάιρον Τζονς, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά του 89χρονου Τζέημς φον Μπραν, που φέρεται ότι είχε σχέσεις με σωβινιστικές ακροδεξιές ομάδες και θεωρείτο αρνητής του Ολοκαυτώματος. Ο φον Μπραν μπήκε στο μουσείο με μια καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί τους φρουρούς. Οι φρουροί ανταπέδωσαν πυρά τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Ο φον Μπραν έχει γράψει αρκετά αντισημιτικά κείμενα, περιλαμβανομένου ενός βιβλίου στο οποίο «αποκαλύπτει» την «εβραϊκή συνωμοσία για την καταστροφή των γονιδίων των λευκών».

«Ουδείς αμερικανικός θεσμός», συνέχισε ο Ομπάμα, «είναι σημαντικότερος για τις προσπάθειες αυτές από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, και ουδεμία πράξη βίας θα μειώσει την αποφασιστικότητά μας να τιμήσουμε εκείνους που χάθηκαν κτίζοντας έναν πιο ειρηνικό και ανεκτικό κόσμο».

Ο Ομπάμα, ο οποίος επισκέφθηκε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στη Γερμανία μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του φρουρού, τον οποίο χαρακτήρισε «θαρραλέο».

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ιδιώτες και επιχειρήσεις, έχουν επισκεφθεί περίπου 30 εκατ. άνθρωποι από το 1993.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή