Περού: Προσωρινή αναστολή ισχύος νόμων για τις δασικές εκτάσεις

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 06:14
A- A A+

Μετά από δύο μήνες κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που απέβησαν σε σκληρές και πολύνεκρες συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα, οι ιθαγενείς στο Περού σημείωσαν χθες Τετάρτη μια μικρή νίκη: το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Λίμα ανέστειλε επ' αόριστον την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων νόμων για την αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων, η οποία προκάλεσε τις διαδηλώσεις τους. Όμως οι προσπάθειες του Εθνικού Κόμματος να ανακληθούν οι νόμοι απέτυχαν λόγω της σθεναρής αντίστασης της κυβέρνησης του προέδρου ¶λαν Γκαρσία και του κόμματος APRA, το οποίο έχει συμμαχήσει όσον αφορά το θέμα αυτό με την δεξιά.

Η αναστολή ισχύος των νόμων - τουλάχιστον θεωρητικά - επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ίντιος, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταπάτηση της πατρογονικής τους γης, κίνδυνο εκτεταμένης περιβαλλοντικής καταστροφής και απειλή για τον τρόπο ζωής τους. Ακόμη, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψή τους στην διαδικασία κατάρτισης των νόμων, που δεν προβλέπουν παραχώρηση μέρους των κερδών στις (εξαθλιωμένες) κοινότητές τους στις δασικές περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, στον Αμαζόνιο.

Οι ιθαγενείς, που τονίζουν ότι «θυσιάζονται» στο βωμό του κέρδους ξένων επιχειρήσεων, έχουν αποκλείσει πολλές οδικές αρτηρίες και ποτάμια.

Ο πρόεδρος Γκαρσία, που με τους νόμους και προεδρικά διατάγματα επιχείρησε την εναρμόνιση του εγχώριου νομικού πλαισίου με τις διατάξεις της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που συνήφθη με τις ΗΠΑ, έχει δώσει εντολή στην αστυνομία και στο στρατό να καταστείλουν με τη βία τις κινητοποιήσεις. Σε πολλές από τις περιοχές των ιθαγενών έχει επιβληθεί αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μέλη του Κογκρέσου στη Λίμα είπαν ότι ψήφισαν υπέρ της αναστολής ισχύος των νόμων για να αποτρέψουν τη «συνέχιση της αιματοχυσίας», κατά την οποία έχουν ήδη βρει το θάνατο τουλάχιστον 60 - κατά τους ιθαγενείς, πάνω από 80 - διαδηλωτές, αστυνομικοί και αθώοι πολίτες. Η οργάνωση Amazon Watch, που μάχεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Γκαρσία ότι πήρε σορούς διαδηλωτών από νοσοκομεία και τα πέταξε σε ποτάμια ή τα έκαψε σε μια προσπάθεια να «μειωθεί» ο απολογισμός των θυμάτων.

Η πρακτική αυτή είχε επισημανθεί και τον καιρό του εμφυλίου.

Πάντως ο Εφραίν Πισάνγκο, ηγέτης μιας φυλής ιθαγενών, είπε από μπλόκο κοντά στην πόλη Γιουριμάγουας, 923 χλμ. βόρεια από τη Λίμα, ότι «η αναστολή δεν μας καλύπτει... οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται». Οι Ίντιος και συνδικάτα έχουν καλέσει σήμερα Πέμπτη σε γενική απεργία και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Κογκρέσο.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και η Κέικο Φουχιμόρι, ηγετικό στέλεχος του Κογκρέσου - κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι και υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. «Το να τροποποιήσουμε τη θέση μας δεν είναι το ίδιο με το να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας. Δε θέλουμε άλλη βία», είπε η Φουχιμόρι, που όπως και ο Γκαρσία έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή