Φιλιππίνες: Δολοφονήθηκε συνδικαλιστής αγροτικού συνδικάτου

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 07:40
A- A A+

Δολοφονήθηκε στις κεντρικές Φιλιππίνες ο αριστερός συνδικαλιστής Φερμίν Λορίκο λίγες ώρες μετά την άσκηση κριτικής στην πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο σε ομιλία του, ανακοίνωσαν σήμερα η αστυνομία και άλλοι συνδικαλιστές.

Ο Λορίκο, ηγέτης τοπικού αγροτικού συνδικάτου που είναι στενά συνδεδεμένο με την αριστερά, δέχθηκε επίθεση μερικές ώρες μετά την διαδήλωση στην πόλη Ντουμαγκέτ εναντίον της Αρόγιο, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το κίνητρο των δραστών είναι άγνωστο.

Ωστόσο η Τζούλιετ Ραγκάι, μέλος του ίδιου συνδικάτου, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί μέρος των κρυφών προσπαθειών του παρακράτους με στόχο να εξολοθρευτούν οι επικριτές της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του, η οποία ακολούθησε μια πορεία στην οποία συμμετείχαν υποστηρικτές της αριστεράς, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και εργαζόμενοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο Λορίκο κατέκρινε την Αρόγιο και τους συμμάχους της ότι συνωμοτούν για να διατηρήσουν τους «θρόνους» τους.

Παρόμοια διαδήλωση έγινε στην Μανίλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία βουλευτών που είναι σύμμαχοι της Αρόγιο με στόχο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1987 και η πρόεδρος να παραμείνει στο θώκο και πέραν του Ιουνίου του 2010, όταν η θητεία της λήξει. Στην κινητοποίηση μετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Karapatan («Δικαιώματα») έχει καταγράψει πάνω από 1.000 πολιτικές δολοφονίες στη χώρα από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της προέδρου Αρόγιο το 2001, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν διαλευκανθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή