Δέσμη μέτρων για τους μετανάστες

Απόφαση και για μετακίνηση του ΟΚΑΝΑ
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 16:00
UPD:19:36

Ο κ. Παυλόπουλος γνωστοποίησε ακόμη πως θα προωθηθεί η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ (μέσα στο καλοκαίρι) από το κέντρο της Αθήνας σε χώρους που έχει επιλέξει το υπουργείο Υγείας, καθώς και η δημιουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.

A- A A+

Την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλεμπόρους καθώς και την οργάνωση κέντρων υποδοχής όπου θα φιλοξενούνται μη νόμιμοι μετανάστες για διάστημα έως 12 μήνες αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή για θέματα δημόσιας τάξης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε πως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα οι ποινές για τους διακινητές λαθρομεταναστών μετατρέπονται από πλημμέλημα σε κακούργημα, κάτι που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλεμπόρους

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλεμπόρους

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε η αιτία σύγκλησης της κυβερνητικής ήταν η επικείμενη σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και η οποία απασχολείται σχεδον αποκλειστικά με θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, απορρίπτοντας τα περί συζήτησης των θεμάτων αυτών μετά τις εκλογές.

Π. Παυλόπουλος: Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Π. Παυλόπουλος: Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Υπογράμμισε ακόμη για άλλη μία φορά πως η αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης προϋποθέτει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, στη διαμορφωσή της οποίας, όπως ανέφερε, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε. Πρόσθεσε δε πως το θέμα των συμφωνιών επανεισδοχής και της ενίσχυσης της Frontex ώστε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή είναι δύο ζητήματα τα οποία θα θέσει η χώρα μας στη σύνοδο. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες ώστε να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής, τονίζοντας πως και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πλέον το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Παυλόπουλος γνωστοποίησε ακόμη πως θα προωθηθεί η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ (μέσα στο καλοκαίρι) από το κέντρο της Αθήνας σε χώρους που έχει επιλέξει το υπουργείο Υγείας, καθώς και η δημιουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό. Σημείωσε ακόμη πως θα ιδρυθεί Συντονιστική Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο ώστε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

ΠΑΣΟΚ: «Σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές»

«Σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε ψηφοθηρικές στοχεύσεις και όχι να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που ζει η κοινωνία», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τους μετανάστες.

Για «έξαρση εγκληματικότητας, έξαρση βίας, ένταση της κοινωνικής περιθωριοποίησης» κάνει λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανύπαρκτη πολιτική για τη μετανάστευση».

Προτείνει δε σχέδιο οκτώ μέτρων για τη μεταναστευτική πολιτική http://control.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1676282&preview=on .

ΚΚΕ: Αντιδραστική επίθεση κατά μεταναστών

«Η κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση ως απάντηση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η τιμωρία των θυμάτων», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και την εφαρμογή ή τη σύναψη νέων απάνθρωπων και ανεφάρμοστων συμφωνιών επανεισδοχής, οφείλει και πρέπει να απελευθερώσει την έξοδο στους χιλιάδες μετανάστες προς τις χώρες της ΕΕ, όπως το επιθυμούν και να νομιμοποιήσει τους υπόλοιπους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η φύλαξη των συνόρων από μηχανισμούς της ΕΕ (Frontex) που επιθυμεί η κυβέρνηση με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα», προστίθεται.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην «νομιμοποιήσει στη συνείδησή του, ούτε να αποδεχθεί, την αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ κατά των μεταναστών, που εξαπολύεται στο όνομα της ασφάλειας».

Οι προτάσεις του ΣΥΝ

Την ανάγκη η «αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων» να γίνει μεταναστευτική, προκειμένου να προληφθούν ακραία φαινόμενα αυτοδικίας και να ανακουφιστούν άνθρωποι που καθημερινά ταλαιπωρούνται υπογραμμίζει ο Συνασπισμός.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση, σημειώνει πως «ωσότου υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές στήριξης με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών χωρών της ειρήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης της δημοκρατίας και των οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων στις χώρες προέλευσης θα πρέπει συντεταγμένα η Πολιτεία να φροντίζει για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, δίνοντας παράλληλα δυνατότητα διεξόδου στους μετανάστες που αναζητούν αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν αυτοί το επιθυμούν».

Ζητώντας τη λήψη συνολικότερων μέτρων προτείνει να συσταθεί ειδικός φορέας που θα συμβάλλει στην αξιοπρεπή και ισότιμη παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας, με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους καθώς και της τοπικής κοινωνίας με όρους αρμονικής συνύπαρξης.

Όπως αναφέρει, τόσο οι δήμοι όσο και οι νομαρχίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφορτίζοντας την όλη κατάσταση είτε με την παροχή ξενώνων φιλοξενίας μεταναστών σε εγκατελλειμένα σπίτια, είτε με την παροχή προγραμμάτων ένταξης στην ελληνική κοινωνία, είτε ακόμη με τη σύσταση υγειονομικών υπηρεσιών όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη ανάγκη και με την αύξηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές.

ΛΑΟΣ: Η ΝΔ δεν λύνει το πρόβλημα

Η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά προσπαθεί να το μετακυλήσει επικοινωνιακά μετά τις εκλογές, υποστήριξε ο ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής.

«Διερωτώμεθα, αν η παλαιότερη δήλωση εντός Κοινοβουλίου, αλλά και σε τηλεοπτικά "παράθυρα", του αρμόδιου υπουργού κ. Π. Παυλόπουλου, που απευθυνόμενος στους λαθρομετανάστες είπε: "ευχαριστούμε που επιλέξατε την Ελλάδα ως τόπο διαμονής σας", ισχύει ακόμη» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες πολίτες, στενάζουν στις πλατείες, οι ασθενείς δεν βρίσκουν κρεβάτια στα νοσοκομεία διότι έχουν καταληφθεί από λαθρομετανάστες, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμφανίζει στοιχεία τριτοκοσμικής χώρας και αυτοί αναγγέλλουν χώρους υποδοχής μεταναστών. Χώρο υποδοχής της λογικής δεν μπορούν να ανακαλύψουν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή