Πανδημία της νέας γρίπης κήρυξε ο ΠΟΥ

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 17:33
UPD:12/06/2009 01:19

A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) στο 6, που είναι το ανώτατο επίπεδο της εξάβαθμης κλίμακας και υποδηλώνει πανδημία γρίπης.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη το απόγευμα η γενική διευθύντρια του Οργανισμού δρ. Μάργκαρετ Τσαν, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση του οργανισμού κατά του κλεισίματος των συνόρων ή της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η κήρυξη πανδημίας σημαίνει πως ο ιός εξαπλώνεται σε τουλάχιστον δύο περιοχές του κόσμου και η κ. Τσαν επισήμανει πως η απόφαση αυτη του ΠΟΥ δεν σημαίνει πως έχει αυξηθεί η σοβαρότητα της γρίπης ή πως προκαλούνται περισσότεροι θάνατοι.

Η γενική διευθύντρια του Οργανισμού δρ. Μάργκαρετ Χαν.

Η επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε ακόμη τις χώρες που έχουν πληγεί να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των μολύνσεων λόγω του ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. Παράλληλα ζήτησε από τα φαρμακευτικά εργαστήρια να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο, αφότου ολοκληρώσουν την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης.

Και ο δεύτερος στην ιεραρχία του οργανισμού εκτίμησε πως ο Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πανδημία της νέας γρίπης κήρυξε ο ΠΟΥ

Πανδημία της νέας γρίπης κήρυξε ο ΠΟΥ

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως η σχετική απόφαση του ΠΟΥ ελήφθη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο και όχι λόγω κριτηρίων βαρύτητας της νόσου.

Σημειώνει ακόμη πως το Υπουργείο μέσω των αρμοδίων φορέων του, ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε και πάλι πως η χώρα μας είναι απόλυτα προετοιμασμένη και πως το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Για τις περαιτέρω ενέργειες του υπουργείου, συγκάλεσε για αύριο το πρωί στις 10 στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, μετά το πέρας της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Οδηγίες κατά της πανδημίας

Γενικές οδηγίες προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό έδωσε ο ΠΟΥ στα κράτη-μέλη του. Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα μέτρα που προτείνει μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή από τις χώρες με όποιον τρόπο αυτές επιθυμούν. Μάλιστα, όπως δήλωσε η επικεφαλής του Οργανισμού, ο σχεδιασμός μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε καθεμία.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση. Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη. Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή