Ανταλλάγματα στη Θράκη ζητά ο Ερντογάν για τη Χάλκη

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 19:07
UPD:20:47

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπριακά πλοία και αεροδρόμια, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο».

A- A A+

Θέμα προβλημάτων της μειονότητας στη Θράκη θέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV δήλωσε σήμερα ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής «μπορεί να συζητηθεί».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως ''δεν σε αναγνωρίζω'' σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι τα έχει αναφέρει πολλές φορές τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στην υπουργό Εξωτερικών, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα Κυπριακά πλοία και αεροδρόμια, σημείωσε ότι «το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο».

«Στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών, λέμε ναι, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα», πρόσθεσε.

«Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή