ΠΟΥ: Οδηγίες κατά της πανδημίας

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 20:13
UPD:12/06/2009 01:11

A- A A+

Γενικές οδηγίες προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό δίνει ο ΠΟΥ στα κράτη-μέλη του. Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα μέτρα που προτείνει μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή από τις χώρες με όποιον τρόπο αυτές επιθυμούν. Μάλιστα, όπως δήλωσε η επικεφαλής του Οργανισμού, ο σχεδιασμός μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση. Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μη συνωστίζονται. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και το συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη. Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή