Ολοι στη χώρα μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για τη νέα γρίπη.
Όπως είπε ο υπουργός, συνεχίζεται και αναβαθμίζεται το σχέδιο «Αρτεμις» λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.
Η αναβάθμιση του επιπέδου ετοιμότητας και εγρήγορσης για το νέο ιό από το 5 στο 6 που αποφάσισε ο ΠΟΥ δεν πρέπει να μας οδηγεί σε μεγάλη ανησυχία, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, καθώς όπως εξήγησε, το επίπεδο 6 αφορά ενισχυμένα μέτρα ετοιμότητας όχι για τη βαρύτητα της ασθένειας, αλλά για τη γεωγργαφική εξάπλωση της νόσου -ιδαίατερα στο νότιο ημισφαίριο.
Οπως είπε ο υπουργός, η μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση του ιού εντείνει την ανησυχία για πιθανή μετάλλαξή του σε πιο παθογόνο στέλεχος.
Παρ' όλα αυτά, στη χώρα μας πρέπει όλοι να αισθάνονται ασφαλείς, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, όχι μόνο επειδή τα κρούσματα είναι περιορισμένα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά και επειδή έχουν αντιμετωπιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και όλοι έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους υγιείς. Και τα νέα κρούσματα αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα και πολύ σύντομα και αυτοί οι ασθενείς θα είναι σύντομα στα σπίτια τους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.
Όπως έκανε γνωστό, τη Δευτέρα συγκαλείται εδώ στο χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, αποτελούμενη από 26 άτομα, επιστήμονες και εκπροσώπους υπουργείων και Φορέων.
Πράλληλα ο υπουργός επανέλαβε πως αυτό που προέχει, είναι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας μας, να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Ατομα τα οποία έχουν συμπτώματα γρίπης και που ανεβάζουν πυρετό, πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον προσωπικό τους γιατρό στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή σε νοσοκομείο, προκειμένου να γίνεται άμεσος εργαστηριακός έλεγχος, επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας πως ακολουθώντας αυτή τη σειρά, έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα, κάτι που απέδειξε και η επιτυχής και άμεση αντιμετώπιση των 12 μέχρι στιγμής κρουσμάτων.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως όσα από τα κρούσματα δεν χαρακτηρίζονται σοβαρά, θα νοσηλεύονται πλέον κατ' οίκον (ή σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στα ξενοδοχεία αν πρόκειται για τουρίστες). Ήδη, σημείωσε, η νέα αυτή κατεύθυνση ξεκίνησε από χθες και ένα από τα πέντε νέα κρούσματα νοσηλεύεται στο σπίτι του (μία 15χρονη κοπέλα) και επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία αρκεί οι οικογένειες να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής και να χρησιμοποιούν την ειδική μάσκα όταν βρίσκονται κοντά στον οικείο τους ασθενή.
Εξάλλου ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων και τη διεύρυνση του κύκλου εγρήγορσης -παράλληλα με τα γνωστά νοσοκομείο αναφοράς- στα νοσοκομεία:
- Αλεξανδρούπολης
- Ιωαννίνων
- Κέρκυρας
- Λάρισας
- Πάτρας
- Ρόδου
- Αττικόν
Στο ίδιο πλαίσιο προστίθεται και τρίτο εργαστήριο αναφοράς στην Αθήνα, για τη διάγνωση του ιού Α1-Ν1, το μικροβιολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέχρι σήμερα λειτουργούσαν για το σκοπό αυτό το Ινστιτούτο Παστέρ και το εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
Επιπρόσθετα, ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του στρατηγικού μας αποθέματος από περίπου 15% στο 20%, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραγγελίας εμβολίων για το νέο ιό του Α1-Ν1. Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Αβραμόπουλος, έχει εκδηλωθεί επίσημα το ενδιαφέρον της κυβέρνησής προς τις πέντε εταιρείες που ερευνούν το νέο εμβόλιο, με στόχο να καλυφθεί πάνω από το 35% του πληθυσμού της χώρας.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Σισμανόγλειο έχουν εξεταστεί 214 περιστατικά βάσει του ορισμού του κρούσματος, 22 στη Θεσσαλονίκη, 65 στο Σωτηρία, 4 παιδάκια στο Αγία Σοφία και 5 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Επίσης, στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης της Νοτίου Ελλάδος στο Ινστιτούτο Παστέρ έχουν εξεταστεί 200 δείγματα και στη Θεσσαλονίκη 22 δείγματα. Από όλα αυτά υπάρχουν 12 θετικά.
Την ίδια ώρα, θερμοκάμερες λειτουργούν στο αεροδρόμιο Βενιζέλος 4, στο «Μακεδονία» 4, στο Ηράκλειο 3, στα Χανιά, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κω, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο - συνολικά 19 κάμερες σε 9 αεροδρόμια.
Όλα τα κρούσματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Η Ελλάδα είναι ασφαλής και κατά τη διάρκεια της περιόδου με την αθρόα εισόδου ξένων τουριστών στη χώρα μας, αυξάνονται τα μέτρα στις πύλες εισόδου, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας πως το σύστημα είναι σε ετοιμότητα σε επαγρύπνηση και κυρίως σε αποτελεσματική διαχείριση του όλου προβλήματος.