Επέκταση κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 19:22
UPD:20:45
A- A A+

Την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, καθώς και την επιβολή εμπορικού εμπάργκο και εμπάργκο όπλων, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Πιο αναλυτικά, το ψήφισμα απαγορεύει όλες τις εξαγωγές όπλων από τη Βόρεια Κορέα και τις περισσότερες εισαγωγές σε αυτή. Επίσης, τίθεται σε λειτουργία ένα ενισχυμένο σύστημα επιθεώρησης της εναέριας, θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς φορτίων με προορισμό ή προέλευση τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανόμενων των μεταφορών στη ανοιχτή θάλασσα. Προβλέπεται ακόμη η επέκταση του καταλόγου των βορειοκορεάτικων οντοτήτων που έχουν πληγεί από πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό, και η καταγραφή και προσώπων στον κατάλογο αυτό.

Σε βάρος της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας βάσει της απόφασης 1718, που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 μετά την πρώτη πυρηνική της δοκιμή.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν Κίνα και Ρωσία, οι οποίες στο παρελθόν ήταν απρόθυμες να υποστηρίξουν τέτοιου είδους μέτρα κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή