ΗΠΑ: Ψηφίστηκε «αντικαπνιστικό» νομοσχέδιο

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 20:38
A- A A+

Υπερψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο νόμος με τον οποίο παρέχονται στην κυβέρνηση εξουσίες επιβολής περιοριστικών μέτρων στις καπνοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «αντικαπνιστικός» νόμος θα κυρωθεί σήμερα από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν «ευκαιριακός καπνιστής».

«Με το νομοσχέδιο αυτό, πετύχαμε μία νίκη», σχολίασε ο πρόεδρος Ομπάμα μετά την υπερψήφισή του.

Η ψήφιση του νόμου του στη Γερουσία έγινε με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ και στη Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετήθηκε με ψήφους 307 υπέρ, έναντι 97 κατά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για την υγεία των καπνιστών λόγω καπνίσματος -έως και το μισό του πακέτου- ενώ θα καταργηθούν εντελώς οι επωνυμίες «λάϊτ», ή και «ούλτρα λάϊτ».

Παράλληλα, ο υπάρχων κρατικός φορέας «Υπηρεσία Τροφίμων-Φαρμάκων» αποκτά με άλλες διατάξεις εποπτικό ρόλο στην καπνοβιομηχανία, ενώ για τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων καπνού θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο.

Εκπρόσωπος της «Φίλιπ Μόρις» σχολίασε θετικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας: «Μας χρειάζονταν ομοσπονδιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις στο θέμα του καπνίσματος».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή