Κίνα: Η Β. Κορέα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009 11:21
A- A A+

Για «υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή λόγω της πρόσφατης πυρηνικής δοκιμής της Βορείου Κορέας κάνει λόγο σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ, μετά την έγκριση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Η δοκιμή της 25ης Μαΐου «παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, ακρωτηριάζει την αποτελεσματικότητα του διεθνούς μηχανισμού για τη μη διάδοση των πυρηνικών, και επίσης υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία», τονίζεται στο ανακοινωθέν του Τσιν Γκανγκ, το οποίο αναμεταδίδεται από το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Παρά τις προηγούμενες θέσεις υπέρ μίας διαλλακτικότερης πολιτικής έναντι της Βορείου Κορέας, η Κίνα συντάσσεται τώρα με τα άλλα μέλη του ΣΑ.

Ψήφισε μάλιστα τις κυρώσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως «μια κατάλληλη και ισορροπημένη» απάντηση στις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες καταδικάζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Ταυτόχρονα όμως, το Πεκίνο φροντίζει να υπενθυμίσει την ανάγκη για μία «ψύχραιμη» απάντηση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σεβασθεί «τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» της Βορείου Κορέας, η οποία θα πρέπει «να χαίρει του δικαιώματός της να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, αφότου θα έχει επιστρέψει στο καθεστώς της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Τσιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή