Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία Νετανιάχου

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009 13:19
A- A A+

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία, που θα εκφωνήσει το απόγευμα σε Παν/μιο κοντά στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς θεωρείται απάντηση στις προτροπές Ομπάμα για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να αρνηθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και το πάγωμα της εποικιστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη ραδιοφωνία ενόπλων δυνάμεων είναι μάλλον απίθανο ο πρωθυπουργός να αναφερθεί «με σαφή τρόπο σε ένα Παλαιστινιακό κράτος». «Είναι λογικότερο να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται να δηλώσει έτοιμος να πάει πιο μακριά στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους, αλλά συνοδεύοντας το με έναν μακρύ κατάλογο από προϋποθέσεις και επιφυλάξεις», προσθέτει.

Η κρατική ραδιοφωνία προβλέπει πως ο Νετανιάχου θα εκφράσει την υποστήριξή του στο αποτελματωμένο ειρηνευτικό σχέδιο του ‘Οδικό Χάρτη’, αλλά σε αντάλλαγμα θα ζητήσει να αναγνωρισθεί από τους Παλαιστινίους το Ισραήλ ως «Εβραϊκό Κράτος», ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει «πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού» και αδιαίρετη, ενώ δεν θα δεχθεί το πάγωμα των εποικισμών.

Επιπλέον, θα τονίσει πως η λύση για τη σύρραξη θα πρέπει να παραμείνει σε περιφερειακά πλαίσια και πως, εκτός των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, οι αραβικές χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν μία διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή