Ερευνα για τις εκλογές στο Ιράν ζητεί η Ε.Ε.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 17:24
A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα το Ιράν να διερευνήσει τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και καταδίκασαν «τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Επισημαίνοντας τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί υποψήφιοι αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι 27 εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα θέμα «το οποίο οι ιρανικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν».

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, η καγκελάριοις εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν και καταδίκασε το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει η ιρανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε "δυσάρεστη είδηση" την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν. "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών", είπε ο Μπαράκ μιλώντας με τους δημοσιογράφους στην έκθεση αεροναυτικής στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι. "Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν", πρόσθεσε.

Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του. Το συγχαρητήριο μήνυμα απεστάλη χθες Κυριακή και μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή