Νικαράγουα: Καταγγελία για τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 06:29
UPD:06:30
A- A A+

Τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον, κατήγγειλε η αριστερή κυβέρνηση της Νικαράγουας, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της ήττας της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές.

«Επειδή ο υποψήφιός τους δεν κέρδισε (...) λένε ότι η χώρα είναι ακυβέρνητη» αλλά όταν οι προηγούμενες δεξιές κυβερνήσεις «έκλεβαν εκατομμύρια (από τα δημόσια ταμεία) δεν διέκοψαν τη βοήθεια», δήλωσε ο Ομάρ Καμπέσας, επίτροπος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Καμπέσας, που πρόσκειται στο Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης των Σαντινίστας (FSLN) του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, αναφερόταν κυρίως στην κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων επί προεδρίας του Αρνόλντο Αλεμάν (1997-2002).

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την παροχή βοήθειας ύψους 62 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Μανάγκουα επειδή δεν έγιναν σεβαστές οι «δημοκρατικές αρχές» στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Νοεμβρίου 2008. Το FSLN κέρδισε στους 105 από τους 146 δήμους της χώρας αλλά η αντιπολίτευση ζητά την ακύρωση των εκλογών.

«Πρόκειται για αντίποινα σε βάρος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα επειδή είπε την αλήθεια στα διεθνή φόρουμ για την ιμπεριαλιστική στάση των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρώην διοικητής των ανταρτών Σαντινίστας, Εντεν Παστόρα.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Ουάσινγκτον, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έκαναν επίσης λόγο για έλλειψη «διαφάνειας» στις δημοτικές εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή