Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράν

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 15:09
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ιράν και υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης» πρέπει να γίνει σεβαστό από τις δυνάμεις της τάξης.

«Η Επιτροπή είναι πολύ ανήσυχη με την κατάσταση όχι μόνο στην Τεχεράνη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Υπογραμμίζουμε ότι το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης πρέπει να γίνει σεβαστό από τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης», πρόσθεσε, εκφράζοντας λύπη για τη βία και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τις ιρανικές αρχές να ακούσουν προσεκτικά τα νόμιμα παράπονα του λαού και να μην κάνουν χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, παράλληλα όμως κάλεσε τη Δύση να αποφεύγει την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει τη χρήση αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο Σταινμάιερ κάλεσε επίσης τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, από την οποία αναδείχθηκε νικητής ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν με μεγάλη ανησυχία, τόνισε.

Στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι τόνισε σήμερα ότι «τα επεισόδια βίας στους δρόμους και οι θάνατοι» πολιτών είναι «απαράδεκτα πράγματα».

Εν τω μεταξύ, στο Εκατερίνενμπουργκ της Ρωσίας, οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) συνεχάρησαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμάκοβα.

Στον SCO συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν. Το Ιράν συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή