Ομπάμα: Απειλή για τον πλανήτη τα προγράμματα της Β. Κορέας

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 19:11
UPD:22:07
A- A A+

Tα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας δημιουργούν σοβαρή απειλή για την περιοχή και τον κόσμο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ στο Λευκό Οίκο εξέφρασε τη δέσμευσή του να εγγυηθεί την ασφάλεια του Νοτιοκορεάτη συμμάχου του. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως θα παρακολουθεί την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν την Παρασκευή κατά της Πιονγιάνγκ. Πρόσθεσε τέλος η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι της θα συζητήσουν την απαγόρευση ναυσιπλοΐας των βορειοκορεατικών πλοίων τους επόμενους μήνες ως τμήμα των κυρώσεων του ΟΗΕ που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ λόγω της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε.

Από την πλευρά του ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνκ-Μπάκ δήλωσε ότι η σχέση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα κάνει τη Βόρεια Κορέα να το σκεφτεί διπλά πριν λάβει τα οποιαδήποτε μέτρα για τα οποία θα μετανιώσει. Ο Μπακ πρόσθεσε όμως ότι η Βόρεια Κορέα πιθανώς να απαντήσει στις πρόσφατες κυρώσεις του ΟΗΕ με ένα νέο γύρο δοκιμών πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αρχίσει ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και ότι θα χρησιμοποιήσει όλο της το ουράνιο σε οπλικά συστήματα σε απάντηση στις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή