Απαραίτητη η πιστοποίηση ελληνομάθειας για αλλοδαπούς ξεναγούς

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 00:30
UPD:00:43
A- A A+

Στη συμπερίληψη της υποχρέωσης των αλλοδαπών ξεναγών που επιθυμούν να πραγματοποιούν ξεναγήσεις στην Ελλάδα, να κατέχουν πιστοποίηση ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ή το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής, προέβη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, στο νομοσχέδιο για τη λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Μαρκόπουλος αφαίρεσε διάταξη, η οποία έδινε δικαιώματα ξενάγησης και στους αρχαιολόγους.

Σύμφωνοι με τις παραπάνω αλλαγές ήταν όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ζωίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο υπουργός έκανε δεκτή την υπόδειξη για αλλαγή της διάταξης, αποδίδοντάς την ωστόσο, στην «ασφυκτική πίεση» που άσκησαν οι Έλληνες ξεναγοί.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι που θα επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, «δεν αρκεί να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο απαραίτητων προσόντων για να κάνουν τον ξεναγό» και πως «εκείνο που θα πρέπει να μετράει σε κάθε περίπτωση, δεν είναι το πώς εφαρμόζουμε ντιρεκτίβες της ΕΕ, αλλά το πώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου χαιρέτισε επίσης την αλλαγή, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι τελικά θα ξεναγήσουν τους ξένους τουρίστες ή και τους δικούς μας στον τόπο μας», υπενθυμίζοντας πως «οι tour operators χρησιμοποιούν πάρα πολλές φορές νέα άτομα με αποικιακή νοοτροπία, υποβαθμίζοντας το ρόλο του εργαζομένου για 1000 ευρώ».

Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πιστοποίηση των ευρωπαίων ξεναγών, υποστηρίζοντας πως «ο ξεναγός πρέπει να έχει βιωματική σχέση μ’ αυτό που παρουσιάζει».

Παράλληλα, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχες διαδικασίες είχαν νομοθετηθεί και στο παρελθόν, «χωρίς ωστόσο να υπάρξει παρακολούθηση των εφαρμογών τους», με αποτέλεσμα να διαιωνιστεί το χάος στον τουριστικό τομέα.

Ο κ. Μαρκόπουλος, υπογράμμισε ακόμη ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, συναντούν τη συναίνεση των εμπλεκομένων φορέων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στην πορεία των αφίξεων τουριστών σημείωσε ότι παρουσιάζουν κάμψη της τάξης του 8% για το πρώτο πεντάμηνο του 2009 και ότι «έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί η καταστροφή που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, όταν κάποιοι μιλούσαν για πτώση κατά 40%».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή