Στον Λευκό Οίκο ο διπλωμάτης Ντένις Ρος

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 07:12
A- A A+

Σύντομα θα εγκαταλείψει τη θέση του στο State Department ο βετεράνος διπλωμάτης Ντένις Ρος για να αναλάβει ενεργό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ιράν στο Λευκό Οίκο, είπε αμερικανός αξιωματούχος χθες Τρίτη.

«Θα πάει στο Λευκό Οίκο», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, προσθέτοντας πως και ο ίδιος ο Ρος ήθελε να μετακινηθεί από το περιθώριο στο επίκεντρο της ομάδας που διαμορφώνει την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι της Τεχεράνης.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στην Μέση Ανατολή Τζωρτζ Μίτσελ και τον απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο Ρος αναλαμβάνει το πόστο χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο.

Ο τίτλος της θέσης του Ρος είναι αόριστος - θα ονομαστεί ειδικός σύμβουλος για τον Περσικό και τη ΝΑ Ασία -, ωστόσο στα βασικά του καθήκοντα θα συμπεριληφθεί η προώθηση της διαδικασίας διπλωματικής προσέγγισης Ουάσινγκτον-Τεχεράνης.

Αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ σημείωσαν ότι ο Ρος δε θα έχει ρόλο απεσταλμένου ή διαπραγματευτή αλλά συμβούλου και συντονιστή.

Η απόφαση μετακίνησης του Ρος δε σχετίζεται με τις διαμφισβητούμενες πρόσφατες προεδρικές εκλογές στο Ιράν, είπαν αξιωματούχοι στην εφημερίδα The New York Times.

Ειδικοί σημειώνουν ότι η ανάθεση του ρόλου στο Ρος στέλνει το «μήνυμα» στο Ισραήλ ότι η στενή διμερής σχέση δεν διαταράσσεται παρά τις προσπάθειες έναρξης διαλόγου με το Ιράν.

Ο Ρος είναι σθεναρός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάθεση του ρόλου αυτού στο Ρος ίσως δεν είναι «καλή ιδέα», αφού θα «θεωρηθεί ως ένδειξη πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά» την αλλαγή των σχέσεών της με την Τεχεράνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή