Αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κόστα Ρίκα-Κίνας

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 07:23
UPD:07:24
A- A A+

Στην πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου - δύο χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Κόστα Ρίκα με την Κίνα - προχωρούν οι δύο χώρες αποκαθιστώντας επισήμως τις σχέσεις τους.

Χθες, ομάδες διαπραγματευτών στο Σαν Χοσέ συζήτησαν για δεύτερη ημέρα διάφορα θέματα που άπτονται της συμφωνίας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κεντροαμερικάνικης χώρας Φερνάνδο Οκάμπο δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στα πεδία των τελωνειακών διαδικασιών και των υπηρεσιών.

Η Κόστα Ρίκα, πρόσθεσε, εμμένει στη θέση ότι πρέπει να προστατευθούν σημαντικά εγχώρια προϊόντα από τον ανταγωνισμό των φθηνότερων Κινεζικών.

Οι συνομιλίες, που άρχισαν το Νοέμβριο με κοινή διακήρυξη των προέδρων Όσκαρ Αρίας και Χου Ζιντάο, θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο στο Πεκίνο.

Μόλις 23 χώρες εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, οι μισές απ' αυτές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της κεντροαμερικάνικης χώρας, παρότι Πεκίνο και Σαν Χοσέ δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις πριν τον Ιούνιο του 2007. Το διμερές εμπόριο εκτιμάται πως ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια το χρόνο.

Πριν την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων το εμπόριο διεξαγόταν διαμέσου ενδιάμεσων ή τρίτων χωρών. Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα εκτιμούν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα σηματοδοτήσει την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα κατά 11% βραχυπρόθεσμα.

Η Κίνα έχει προσφέρει στην Κόστα Ρίκα βοήθεια ύψους 430 εκατ. δολαρίων, περιλαμβανομένης της αγοράς χρεογράφων αξίας 300 εκατ. δολαρίων και της ανέγερσης ενός νέου σταδίου στο Σαν Χοσέ, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 83 εκατ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή