Ιράκ: Ανησυχία για την αστάθεια στο Ιράν

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 07:15
A- A A+

Ανησυχεί για την «αστάθεια» στο Ιράν η κυβέρνηση του Ιράκ, καθώς συνεχίζονται στην Τεχεράνη οι διαδηλώσεις και οι αιματηρές ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε έντονα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.

«Οπωσδήποτε, η αστάθεια στο Ιράν μας ανησυχεί», είπε ο Χοσιάρ Ζεμπαρί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στο Τόκιο την Πέμπτη. «Ως Ιρακινοί, σεβόμαστε τη βούληση του λαού του Ιράν και σεβόμαστε το πολιτικό του σύστημα και δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις επιλογές του», πρόσθεσε.

Οι πολιτικές ταραχές στο Ιράν θεωρούνται οι χειρότερες από την Ισλαμική επανάσταση του 1979. Υποστηρικτές του υποψηφίου της λεγόμενης ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν επί ημέρες να διαδηλώνουν στους δρόμους, σε μια σπάνια πρόκληση έναντι του κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Ιράν και Ιράκ ενεπλάκησαν σε πόλεμο την δεκαετία του 1980, όμως μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και την αντικατάστασή του από μια κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούν σιίτες και κούρδοι, οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί. Πάντως η συνεχιζόμενη μαζική παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αποτελεί διαρκή πηγή εντάσεων.

Ο Ζεμπαρί παραχώρησε τη συνέντευξη στο περιθώριο 6ήμερης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, στην διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Τάρο ¶σο σε μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στο Ιράκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή