Στη Νικαράγουα ο εξόριστος ηγέτης των ιθαγενών του Περού

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 08:05
A- A A+

Στη Νικαράγουα έφθασε ο εξόριστος ηγέτης των ιθαγενών του Περού, Αλμπέρτο Πισάνγκο, αφού του επετράπη να εγκαταλείψει τη χώρα, όπου διωκόταν μεταξύ άλλων για την «υποκίνηση» των διαδηλώσεων και των βίαιων συγκρούσεων στις οποίες βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 34 άνθρωποι κατά τα επίσημα στοιχεία - από 60 έως και εκατοντάδες, σύμφωνα με τους Ιντίχενος.

Ο Πισάνγκο έκανε σύντομες δηλώσεις σε κρατικά ΜΜΕ της Νικαράγουας σημειώνοντας ότι θρηνεί για τη βία, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Περού ¶λαν Γκαρσία για τη στάση του και επαναλαμβάνοντας πως ζητά να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα των ιθαγενών στην πατρογονική τους γη και τους υδάτινους πόρους.

«Πιστεύω ότι τελικά, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι ο αγώνας μας δεν αποτελεί καπρίτσιο, αλλά απορρέει από τις αδικίες σε βάρος των ιθαγενών λαών που τώρα υψώνουν τη φωνή τους», είπε.

Ο 44χρονος δάσκαλος, που καταδιωκόταν ως κύριος «υπαίτιος» των επεισοδίων, προσέφυγε στην πρεσβεία της Νικαράγουας και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ο Γκαρσία επέτρεψε την αναχώρησή του από τη χώρα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με διπλωματική συνοδεία στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της κρίσης.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσω να συντονίσω τις διεθνείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών θα γίνουν σεβαστά», είπε ο Πισάνγκο στην Μανάγκουα. "Νομίζω ότι πρέπει όλοι να ανησυχούμε για αυτό που συμβαίνει στους ιθαγενείς στη χώρα μου... πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποφευχθεί παγκόσμια καταστροφή από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπερασπιστήκαμε τα εδάφη μας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Περού και οι κοινότητες των ιθαγενών που διαδηλώνουν επί δύο μήνες και πλέον άρχισαν συνομιλίες για τον τερματισμό της διένεξης στη χώρα των ¶νδεων. Ο πρωθυπουργός Γιεχούντε Σιμόν συναντήθηκε με εκπροσώπους ιθαγένικων οργανώσεων στον Αμαζόνιο που διαμαρτύρονται για τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία παραχωρούνταν εκτάσεις σε πολυεθνικές επιχειρήσεις της μεταλλευτικής και ενεργειακής βιομηχανίας. Τα νομοθετήματα κυρώθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των κοινοτήτων των ιθαγενών.

Οι συνομιλίες έγιναν εφικτές αφού η κυβέρνηση ανακάλεσε προσωρινά την ισχύ των νομοθετημάτων - που έχουν αποκληθεί συλλήβδην «ο νόμος της ζούγκλας» από εγχώρια ΜΜΕ. Το θέμα θα εξεταστεί ξανά σήμερα Πέμπτη στο Κογκρέσο.

Ο Σιμόν είπε ότι θα παραιτηθεί όταν αποκλιμακωθεί η κρίση.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 79 ιθαγενείς διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και 169 έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή