Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ για την ομιλία Νετανιάχου

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 11:09
A- A A+

Την πρόσφατη ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέκρινε έντονα ο ηγέτης της σιϊτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, τονίζοντας ότι περιείχε τους σπόρους μιας ισραηλινο-αμερικανικής συνωμοσίας που σχεδιάζεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο. Υπάρχει πρόγραμμα με σαφή διαχωρισμό ρόλων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για τη διαίρεση της αραβικής περιοχής», είπε ο Νασράλα σε ομιλία αργά χθες, Τετάρτη, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Πρέπει να προστατέψουμε τη χώρα μας από αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή... που περιλαμβάνει μια πιθανή μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων του 1948 στον Λίβανο», είπε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή έθεσε αυστηρούς όρους για την αποδοχή της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και αρνήθηκε να παγώσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη. Είπε επίσης ότι το πρόβλημα των παλαιστινίων προσφύγων πρέπει να επιλυθεί «εκτός των συνόρων ισραηλινού κράτους», αλλά δεν έκανε λόγο για μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Λίβανο.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν χαρακτήρισε «άκαμπτη» την ομιλία Νετανιάχου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει περισσότερες πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να δεχτεί μόνο ειρηνικές πρωτοβουλίες».

Ο Λίβανος υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Σαουδική Αραβία κατά τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου το 2002 στη Βηρυτό, το οποίο προσφέρει στο Ισραήλ πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες με αντάλλαγμα την αποχώρηση του Ισραήλ από τα αραβικά εδάφη που κατασχέθηκαν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στη γη των προγόνων τους.

Υπολογίζεται ότι έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη διασπορά, με την πλειοψηφία αυτών να διαμένουν στην Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία. Οι Παλαιστίνιοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους το 1948, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή