ΟΗΕ: Εύθραυστη η ηρεμία και η ασφάλεια στο Κόσοβο

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 11:29
A- A A+

Ήρεμη, αλλά εύθραυστη χαρακτήρισε την κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο η πλειονότητα των αντιπροσώπων των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη συνεδρίαση για το Κόσοβο.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι -Μουν, για το Κόσοβο, ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Λαμπέρτο Ζανιέρ, τόνισε ότι ο αριθμός των προσφύγων που επέτρεψαν στις εστίες τους είναι απογοητευτικά μικρός, σημειώνοντας ότι παρά τις εκκλήσεις των αρχών του Κοσόβου προς τα εκτοπισμένα άτομα να επιστρέψουν, η ανταπόκριση ήταν αμελητέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, (UNHCR), τα οποία συμπεριέλαβε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στο Κόσοβο επέστρεψαν οικειοθελώς 137 πρόσφυγες, εκ των οποίων 24 Αλβανοί, 30 Σέρβοι και 54 Ρομά, Ασκάλι και Αιγκυπτιάνι.

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι θα ήθελαν να επιστρέψουν, αλλά υπάρχουν εμπόδια, καθώς προσπαθούν να επανακτήσουν τις περιουσίες τους που κατασχέθηκαν παράνομα, τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς.

Επικαλούμενος στοιχεία της UNCHR ανέφερε από τους 200.000 Σέρβους που εγκατέλειψαν το Κόσοβο στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998 - 1999, μόνο 500 επέστρεψαν πέρσι και 30 το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τόνισε ότι μόνο λίγα κατεστραμμένα σπίτια έχουν επιδιορθωθεί και ότι έχουν υποβληθεί 40.000 αιτήσεις από Σέρβους του Κοσόβου που ζητούν να τους επιστραφεί η περιουσία που έχει κατασχεθεί παρανόμως.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ζήτησε από την UNHCR να αναλάβει το ρόλο της υπηρεσίας του Κοσόβου για θέματα κυριότητας, ώστε να διευθετηθεί το θέμα της επιστροφής των περιουσιών.

Ο κ. Γέρεμιτς επανέλαβε την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η μείωση των στρατευμάτων της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) είναι αντιπαραγωγική.

Οι δυνάμεις της KFOR προστατεύουν τους θύλακες, τις ορθόδοξες εκκλησίες και τις μονές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που κινδυνεύουν, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, κ. Σκεντέρ Χισένι, αμφισβήτησε τα στοιχεία της UNHCR για τους Σέρβους πρόσφυγες και απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Γέρεμιτς ότι εκκρεμούν 40.000 άλυτες υποθέσεις που αφορούν διεκδίκηση περιουσιών. Ο κ. Χισένι είπε ότι το Βελιγράδι δεν ενθαρρύνει την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων στο Κόσοβο.

Η Αμερικανίδα πρέσβης, κ. Ρόζμαρι Ντικάρλο και ο Βρετανός πρέσβης, κ. Φίλιπ Πάρχαμ, ζήτησαν από την Πρίστινα να διευκολύνει την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων.

Ο κ. Πάρχαμ τόνισε ότι η Βρετανία έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την αρμόδια υπηρεσία του Κόσοβου στο έργο της για επιστροφή των νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του Κοσόβου όλων των κοινοτήτων.

Ο κ. Χισένι είπε ακόμη ότι δεν είναι αναγκαία η παρουσία της UNMIK στο Κόσοβο υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι σταθερή και ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) έχει αναπτυχθεί σε όλο το Κόσοβο.

«Ο ΟΗΕ διαδραματίζει ένα χρήσιμο ρόλο στο Κόσοβο, καθώς διευκολύνει την επίλυση πρακτικών προβλημάτων ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών», δήλωσε ο κ. Ζανιέρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή