«Νέα τρομοκρατία με παλιές ρίζες»

Τι γράφουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 18:45
A- A A+

«Ελλάδα, νέα τρομοκρατία με παλιές ρίζες». Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse που αναφέρεται στο θάνατο του αστυφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αντώνιου-Νεκτάριου Σάββα.

«Η δολοφονία του αστυνομικού», γράφει η εφημερίδα, «είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς επιθέσεων αυτόνομων ομάδων και η πιο βίαιη επιβεβαίωση των φόβων, που κυριαρχούν μετά τις ταραχές του Δεκεμβρίου, ότι η τρομοκρατία επιστρέφει στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ξεκίνημα της «17 Νοέμβρη» και στην εξάρθρωσή της το 2002 που θεωρήθηκε «το τέλος της τρομοκρατίας» στη χώρα μας. «Ωστόσο ήδη ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε ο Επαναστατικός Αγώνας πραγματοποιώντας μια σειρά επιθέσεων».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις ταραχές του Δεκεμβρίου, οι οποίες «έδειξαν ένα επικίνδυνο δυναμικό βίας στη νέα γενιά. Η οργή των νέων για ένα απαράδεκτο εκπαιδευτικό σύστημα, διεφθαρμένους πολιτικούς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας δεν σημαίνει βέβαια ότι η πλειονότητα των νέων παίρνει αμέσως τα όπλα στα χέρια. Ωστόσο από τις αρχές του χρόνου διάφοροι αυτόνομοι έχουν καταφέρει να βάλουν τις βόμβες μολότοφ στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που κάνει τις αρχές να μιλούν για μια ‘νέα ποιότητα της τρομοκρατίας’ είναι το γεγονός ότι υπήρξε μια σειρά επιθέσεων που βρήκαν το τραγικό αποκορύφωμά τους στη δολοφονία του αστυνομικού».

«Μια απατηλή εικόνα για την ασφάλεια…»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται σήμερα και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υπό τον τίτλο «Τον γάζωσαν οι σφαίρες».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η δολοφονία συνιστά νέα έξαρση μετά από μια σειρά επιθέσεων κυρίως ακροαριστερών ομάδων. Μπορεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να έχει υπογραμμίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο έγκλημα, η κυβέρνησή του κατηγορείται όμως συχνά το τελευταίο διάστημα για σειρά παραλείψεων. Το τελευταίο διάστημα – και μετά τις ταραχές του Δεκεμβρίου - αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας που χρεώνονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Στο παρελθόν η Ελλάδα υπέφερε σε μεγάλο βαθμό από την ακροαριστερή τρομοκρατία, ωστόσο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 οι αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν την πιο επικίνδυνη οργάνωση, τη ‘17 Νοέμβρη’. Στη συνέχεια όμως η πολιτική επαναπαύθηκε σε μια απατηλή εικόνα για την ασφάλεια. Μετά τους αγώνες διαλύθηκε η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας. Την ίδια ώρα οι Έλληνες αστυνομικοί είναι κακοπληρωμένοι, δεν έχουν καλή εκπαίδευση ενώ το πεδίο των δραστηριοτήτων τους διευρύνεται συνεχώς: ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης».

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή