Κόντρα στη Βουλή για τα αγροτικά

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009 15:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τον αγροτικό τομέα σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη.

Για κακοδιαχείριση του Γ’ ΚΠΣ η οποία στέρησε «τεράστιους πόρους και, βεβαίως, και έργα από την Περιφέρεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου.

«Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι, και δικαίως, για το κυβερνητικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε, για τη διαχείριση των ίδιων των δικαιωμάτων τους. Μάλιστα, πολλοί αγρότες φέτος καλούνται να πληρώσουν ακόμη πιο πολλά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επεσήμανε δε πως «το χειρότερο από όλα όσα υφίστανται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι η απογοήτευση, είναι η βαθιά αίσθηση αβεβαιότητας, γιατί οι αγρότες ξέρουν τρία πράγματα σήμερα: πρώτον, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τους ενέπαιξε συστηματικά, τους κορόιδεψε. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε όραμα, ούτε σχέδιο».

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι «o κ. Παπανδρέου δεν γνωρίζει και πολύ καλά τα αγροτικά και πολλές φορές οι σύμβουλοί του τον παρασύρουν σε άκομψες υπερβολές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε την «ευφορία που εκπορεύεται από πολλούς και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», σημειώνοντας: «Το κόμμα σας υπέστη μια βουτιά προς τα κάτω - και ζείτε σε μια κατάσταση νιρβάνα, μη θέλοντας να δείτε την πραγματικότητα κατάματα. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο αγροτικός κόσμος σας γύρισε την πλάτη».

Ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος όπως «μέτρα για τα φυτοφάρμακα, πίεση για την πτώση της τιμής των λιπασμάτων κατά 30%, εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης της αύξησης των τιμών των καυσίμων» και επεσήμανε πως «ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε το ΟΣΔΕ και άσκησε κριτική, την ώρα που άφηνε τις αιτήσεις για το ΟΣΔΕ να τις πληρώνει ο αγρότης. Πρώτη η ΝΔ το 2008, διακήρυξε ότι πλέον, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα πληρώνουν την αίτηση του ΟΣΔΕ».

Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ξέρει από περιφέρεια, ύπαιθρο, αγρότες και γενικά νούμερα πολιτικής. Γιατί αλλιώς θα ήξερε ότι το 80% των προγραμμάτων του Δ’ ΚΠΣ θα πάει στην Περιφέρεια».

«Επικαλείστε και ένα άλλο ψέμα, ότι χάνουμε πόρους από έργα του Γ’ΚΠΣ: Το Δ’ ΚΠΣ που ξεκίνησε με 5,23 δισ. ευρώ, εμείς το κατορθώσαμε να το φτάσουμε σε 7 δισ. και παραπάνω. Όλα αυτά τα έργα θα τα συνεχίσουμε χωρίς καθυστέρηση ή παρέκκλιση. 900 εκατ. ευρώ αφιερώνονται στο περιβάλλον και σχεδόν 1 δισ. σε έργα που αφορούν το νερό», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πράσινη ανάπτυξη κάνουμε εμείς: Με την πολιτική στο νερό, στην προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτική στον αγρότη», κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή