Aφγανιστάν: Οι ΗΠΑ παραδέχονται λάθη που οδήγησαν σε θανάτους αμάχων

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 11:58
A- A A+

Η αποτυχία των αμερικανικών δυνάμεων να ακολουθήσουν τις οδηγίες του στρατού είναι η «πιθανή» αιτία πίσω από τους θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού στρατού.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 26 άμαχοι κατά τις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον του δυτικού Αφγανιστάν στις 4 Μαΐου. Πρόκειται για πολύ λιγότερους θανάτους απ΄ό,τι άλλες εκτιμήσεις, ο αμερικανικός στρατός ωστόσο δήλωσε πως είναι πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγαλύτερος. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κάνει λόγο για 140 άμαχους νεκρούς, κάτι που θα καθιστούσε τη στρατιωτική δράση τη φονικότερη για τους Αφγανούς πολίτες μετά την εισβολή του 2001.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δεσμεύθηκε να αλλάξει την τακτική της προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των αμάχων, αλλά είπε πως οι αεροπορικές επιδρομές ήταν ένα «κατάλληλο μέσο για να καταστραφεί η εχθρική απειλή» στις μάχες κατά των δυνάμεων των ταλιμπάν στην επαρχία Φαράχ.

Οι αεροπορικές επιδρομές ενέτειναν την ένταση ανάμεσα στην Καμπούλ και την Ουάσινγκτον όσον αφορά τις αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Κεντρική Διοίκηση ανέφερε πως έφθασε σε αυτόν τον υπολογισμό βασιζόμένη σε πληροφορίες από "διάφορες πηγές" και νέους τάφους στην περιοχή, πρόσθεσε όμως πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να μην γίνει ποτέ γνωστός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή