Παρίσι: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για το Ιράν

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009 18:43
A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του εξόριστου, αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI) διαδήλωσαν σήμερα έξω από το Παρίσι καταγγέλοντας το καθεστώς της Τεχεράνης και τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδες.

Μέλη και φίλοι του NCRI έφτασαν με λεωφορεία από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, σε ένα εκθεσιακό κέντρο κοντά στο Παρίσι. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και ανέμιζαν κίτρινες σημαίες «υπέρ του ιρανικού λαού» ενώ χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την ηγέτιδα του κινήματος, Μαριάμ Ρατζαβί.

«Η ιερή οργή που ξέσπασε στους δρόμους σε όλο το Ιράν διαφέρει από τις προηγούμενες διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες και τις εξεγέρσεις. Η θρησκευτική δικτατορία και οι καταπιεστικοί θεσμοί της πρέπει να διαλυθούν» είπε η Ρατζαβί στο πλήθος.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, 90.000 άνθρωποι ταξίδεψαν μέχρι την περιοχή του Βιλπέντ. Οι οργανώσεις των εξόριστων Ιρανών έκαναν εντός της εβδομάδας μικρότερες συγκεντρώσεις ενώ στις Βρυξέλλες σήμερα περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την πρεσβεία του Ιράν.

Το NCRI έχει χιλιάδες υποστηρικτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ήταν η πρώτη οργάνωση που αποκάλυψε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2002. Ισχυρίζεται ότι έχει πολλούς οπαδούς και μέσα στο Ιράν αν και οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η επιρροή του είναι περιορισμένη, λόγω της συνεργασίας του με το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή