Kλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 11:22

A- A A+

Να «διαλύσουν» το Ιράν επιχειρούν οι δυτικές δυνάμεις, υποθάλποντας «την αναρχία και τον βανδαλισμό», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μετά από μια νύχτα που τα ιρανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως την πρώτη που ήταν ήρεμη από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 12 Ιουνίου.

«Υπόθαλψη της αναρχίας και του βανδαλισμού από τις δυτικές δυνάμεις και επίσης από τα δυτικά ΜΜΕ...αυτά δεν επιτρέπονται καθόλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χάσαν Κασκαβί, σε συνέντευξη Τύπου». Πρόσθεσε πως τα ξένα ΜΜΕ είναι «φερέφωνα» των κυβερνήσεών τους.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης στην Αμερική, αντί να καλούν τους ανθρώπους να καταφεύγουν στους δημοκρατικούς μηχανισμούς...στηρίζουν ομάδες των διαδηλωτών», είπε ο ίδιος.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι χθες δεν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, μετά τις αναταραχές του Σαββάτου, κατά τις οποίες τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό της κρατικής τηλεόρασης. Τα κρατικά μέσα κάνουν ακόμα λόγο για 457 συλλήψεις γύρω από την πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη, 40 αστυνομικούς τραυματίες και ζημιές σε 34 δημόσια κτήρια στην ιρανική πρωτεύουσα. Ο ηγέτης των διαδηλωτών πάντως και ηττημένος υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί έχει απευθύνει έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί το πρωί στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αφέθηκε ελεύθερη μια από τις κόρες του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, πρώην προέδρου της χώρας. Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV είχε μεταδώσει πως η Φαέζ Ραφσατζανί και άλλοι τέσσερις συγγενείς του πρώην προέδρου είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη το Σάββατο.

Οι Φρουροί παραδέχονται παρατυπίες

Την ίδια ώρα, το παντοδύναμο Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν σε 50 πόλεις ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανέφερε στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης (ΙRIB) ο εκπρόσωπός του Αμπάς Αλί Καντχονταεΐ. Όπως είπε ο ίδιος, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 3 εκατομμύρα αμφισβητούμενες ψήφους, όμως «απομένει ακόμη να διαπιστωθεί εάν ο αριθμός αυτός απέβη καθοριστικός για το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Κυβερνητικά κανάλια»

Το Ιράν έχει καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις εμπλέκονται στις εσωτερικές του υποθέσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χάσαν Κασκαβί άσκησε δριμεία κριτική εναντίον των δικτύων BBC και Voice of America, τα οποία χαρακτήρισε «κυβερνητικά κανάλια»

«Το BBC και το Voice of America είναι φερέφωνα της διπλωματίας των κυβερνήσεών τους», όπως είπε. «Έχουν δύο στόχους όσον αφορά το Ιράν. Ο ένας είναι να εντείνουν τις εθνοτικές και φυλετικές διαφορές εντός του Ιράν και ο δεύτερος να διαλύσουν τα ιρανικά εδάφη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή