Iράν: Αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου διενέργειας εκλογών

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009 17:16
REUTERS/MOLLY RILEY

A- A A+

Το Συμβούλιο των Φρουρών, το ανώτατο νομοθετικό όργανο στο Ιράν, ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες στις εκλογές της 12ης Ιουνίου και απέκλεισε το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση των εκλογών, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου που μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV.

Χθες, το Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι είχαν υπάρξει παρατυπίες σε 50 περιφέρειες, όπου ο αριθμός των ψηφοδελτίων ξεπερνούσε τον αριθμό των εγγεργαμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν είχε επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη καταδίκασε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, κατηγορώντας τον ότι «παρεμβαίνει» στις εσωτερικές του υποθέσεις. Ο Κ. Μπαν είχε απευθύνει έκκληση για σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα «του δικαιώματος της συγκέντρωσης και της έκφρασης».

Ο ηττημένος υποψήφιος Μεχντί Καρουμπί προέτρεψε τους Ιρανούς να πενθήσουν την Πέμπτη για τους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους.

Χθες, περίπου χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης, παρά την προειδοποίηση του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης ότι δεν θα δίσταζαν να αντιμετωπίσουν όσους διαδηλώνουν παράνομα.

Το BBC μεταδίδει ότι οι διαδηλώσεις του τελευταίου 24ώρου ήταν πιο περιορισμένες από αυτές των προηγούμενων ημερών, καθώς ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας.

«Μάθημα για τους ταραχοποιούς»

Παράλληλα, οι ιρανικές Αρχές δήλωσαν ότι θα δώσουν ένα παραδειγματικό μάθημα τους «ταραχοποιούς» που έχουν συλλάβει, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Δύση κρύβεται πίσω από τις αναταραχές.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τις μαρτυρίες φερόμενων ως συλληφθέντων στις διαδηλώσεις. «Νομίζω ότι μας προκάλεσαν δίκτυα σαν το BBC και το Voice of America να κάνουμε τέτοιες ανήθικες πράξεις», όπως είπε ένας νεαρός. Μία γυναίκα είπε σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης ότι είχε χειροβομβίδα στην τσάντα της : «Επηρεάστηκα από το περσικό Voice of America και το BBC επειδή μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν πίσω από τις συγκρούσεις».

«Όσοι συνελήφθησαν στα πρόσφατα γεγονότα θα αντιμετωπιστούν με τρόπο που θα τους γίνει μάθημα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος δικαστικός αξιωματούχος Εμπραχίμ Ραϊζί, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA. Πρόσθεσε ότι ειδικό δικαστήριο εξέταζε τις υποθέσεις. «Οι ταραχοποιοί πρέπει να αντιμετωπιστούν με παραδειγματικό τρόπο και το δικαστήριο θα πράξει ανάλογα», όπωςε είπε.

Παράλληλα, Ιρανός βουλευτής δήλωσε ότι η Τεχεράνη ανακαλεί προσωρινά τον πρέσβη της στο Λονδίνο, όπως μετέδωσαν ιρανικά πρακτορεία.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή