Ρωσία: Δυσάρεστη έκπληξη η διατήρηση της βάσης των ΗΠΑ στο Κιργιστάν

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 11:02
UPD:11:14
A- A A+

«Η απόφαση του Κιργιστάν να διατηρήσει την αμερικανική βάση του Μανάς ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τη Μόσχα που θα δώσει την δική της απάντηση», γράφουν σήμερα οι ρωσικές εφημερίδες, επικαλούμενες διπλωματικές πηγές.

«Η πληροφορία για τη διατήρηση της βάσης είναι για μας μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη. Είναι μια άσχημη μη αναμενόμενη τροπή», επισημαίνει Ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Kommersant.

«Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της Ρωσίας και τις συμφωνίες μας με την κυβέρνηση του Κιργιστάν», τόνισε η ίδια διπλωματική πηγή προσθέτοντας πως η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη άλλη πηγή κάνει λόγο για «έκπληξη, μετά την (προηγούμενη) ανακοίνωση των αρχών του Κιργιστάν για οριστική απόφαση κλεισίματος της βάσης», εκτιμώντας πως το Μπισκέκ άλλαξε γνώμη εξαιτίας της πίεσης των Αμερικανών.

Το Κιργιστάν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αεροπορική βάση του Μανάς που χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για την αποστολή μη στρατιωτικού υλικού στο Αφγανιστάν. Από τον περασμένο Αύγουστο το Μπισκέκ είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της συγκεκριμένης βάσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή