Ιράν: Δεν υποκύπτει στις πιέσεις ο Χαμενεΐ

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 16:35
UPD:16:36
A- A A+

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το καθεστώς δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Είχα επιμείνει και θα επιμείνω στην εφαρμογή του νόμου στο ζήτημα των εκλογών... Ούτε το καθεστώς ούτε το έθνος θα υποκύψουν στις πιέσεις, με οποιοδήποτε κόστος», όπως είπε.

Την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής φαίνεται ότι έχουν πλέον το πάνω χέρι καθώς οι διαδηλώσεις για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έχουν σταματήσει, οι δηλώσεις της ιρανικής ηγεσίας φανερώνουν όλο και μεγαλύτερη αδιαλλαξία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των σχέσεών της με τη Βρετανία, μετά την απέλαση χθες δύο Ιρανών διπλωματών από το Λονδίνο, σε ανταπόδοση αντίστοιχης κίνησης του Ιράν. Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ότι υποκινούν τους διαδηλωτές. Τα κρατικά ΜΜΕ δημοσιοποιούν μαρτυρίες φερόμενων ως διαδηλωτών που ομολογούν ότι υποκινήθηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Πληροφοριών Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζέι δήλωσε ότι κάποιοι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων ενεπλάκησαν στις αναταραχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους συλληφθέντες «είχε μεταμφιεστεί σε δημοσιογράφο και συνέλεγε πληροφορίες που χρειάζονται οι εχθροί».

«Αποτροπιασμένος» ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκλήρυνε χθες τη στάση του απέναντι στο Ιράν χθες, δηλώνοντας «αποτροπιασμένος και εξοργισμένος» με την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για υποκίνηση των διαδηλώσεων ως «εντελώς ψευδείς και παράλογες», ενώ είπε ότι το βίντεο που δείχνει τη νεαρή Ιρανή, που έχει γίνει σύμβολο των διαδηλωτών, να πεθαίνει από τους πυροβολισμούς ελεύθερου σκοπευτή στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων στη Τεχεράνη, είναι «σπαρακτικό». http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1680901.htm

Εθνικό πένθος

Ένας από τους ηττημένους υποψηφίους στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ο Μεχντί Καρουμπί, κάλεσε του Ιρανούς να συμμετέχουν την Πέμπτη σε εθνικό πένθος για όσους έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις. Σε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα κάλεσε τους Ιρανούς ο μεταρρυθμιστής κληρικός Μέγας Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί.

Την ίδια ώρα, ο Αλί Χαμενεΐ έκανε αποδεκτό αίτημα του Συμβουλίου των Φρουρών να παραταθεί για άλλες πέντε ημέρες η προθεσμία των υποψηφίων να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για τις εκλογές. Το Συμβούλιο των Φρουρών, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας, έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για κύρωση των εκλογών και διενέργεια νέων.

Ένας άλλος εκ των ηττημένων Μοχσέν Ρεζάι, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ενστάσεις του για τις εκλογές. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/24/1680937.htm

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά Μέσα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα ορκιστεί μεταξύ 26 Ιουλίου και 19 Αυγούστου ενώπιον της βουλής.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή