Σερβία: Λιγότερο ευρωπαϊστές οι πολίτες

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 10:43
A- A A+

Περίπου το 61% των πολιτών της Σερβίας υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, κα Milica Delevic, επικαλούμενη τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε το Μάιο.

Παράλληλα, το 17% των πολιτών της Σερβίας θα ψήφιζε κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 14% θα απείχε από μία τέτοια πιθανή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 82% των πολιτών εκτιμά πως η απελευθέρωση του καθεστώτος εισόδου (visa) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για Σερβία, το 10% πως δεν έχει μεγάλη σημασία και το 8% δεν εξέφρασε γνώμη.

Από το Δεκέμβριο του 2008 και μετά δεν καταγράφονται σημαντικές μεταβολές στις απόψεις των πολιτών που αφορούν την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕΕ αλλά από το 2002 και μετά η προοπτικής της ένταξης εξασφαλίζει τη χαμηλότερη υποστήριξη των πολιτών, επεσήμανε η κα Delevic, προσθέτοντας πως το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης της ένταξης καταγράφτηκε το Δεκέμβριο του 2003.

Το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των νέων, το 44% πως θα ενισχύσει την απασχόληση, το 40% πως θα διευκολύνει τα ταξίδια στις χώρες της Ευρώπης και το 30% αντιμετωπίζουν την ένταξη ως μία ευκαιρία για τη βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.

Balkan Markets Daily

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή