Για ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράν κατηγορεί τον Ομπάμα ο Αχμαντινετζάντ

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:01
UPD:15:36

Nα μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

A- A A+

Nα μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετά τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη ότι νιώθει «αποτροπιασμένος και εξοργισμένος» με τη βίαιη καταστολή των μετεκλογικών διαδηλώσεων στη χώρα.

«Ο κ. Ομπάμα έκανε λάθος που είπε αυτά τα πράγματα... το ερώτημά μας είναι γιατί έπεσε σε αυτήν την παγίδα και είπε πράγματα που συνήθιζε να λέει ο Μπους», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. «Ελπίζω να αποφύγετε να αναμειχθείτε στις υποθέσεις του Ιράν και να εκφράσετε τη λύπη σας με τρόπο που να το μάθει το ιρανικό έθνος», πρόσθεσε.

Αποφασισμένος να συνεχίσει ο Μουσαβί

Από την πλευρά του, ο ηττημένος υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί δήλωσε στην ιστοσελίδα του ότι οι Ιρανοί έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται.

«Επιμένω στο συνταγματικό δικαίωμα του έθνους να διαμαρτύρεται ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα και τα όσα ακολούθησαν». Ο Μουσαβί καταδίκασε το κλείσιμο της εφημερίδας του από τις Αρχές και εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του παρά τις «πιέσεις» που δέχεται, ενώ έκανε για ακόμα μία φορά λόγο για «σημαντικές» παρατυπίες στις εκλογές. Τόνισε επίσης ότι η πρόσβασή του στους Ιρανούς είναι «εντελώς περιορισμένη» και αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει «σε πιο βίαιη ατμόσφαιρα».

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο των Φρουρών ανέφερε ότι εξέτασε όλες τις ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν εντόπισε σοβαρές παρατυπίες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Press TV μάλιστα, το Συμβούλιο χαρακτήρισε τις εκλογές ως «από τις πλέον υγιέστερες που έχουν διενεργηθεί ποτέ στη χώρα».

Εν τω μεταξύ, χθες η αστυνομία απώθησε περίπου 200 διαδηλωτές στην με δακρυγόνα στην Τεχεράνη. Τo BBC, επικαλούμενο μάρτυρες, αναφέρει ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης γκλομπ και πυροβολισμούς στον αέρα.

Τα διεθνή δίκτυα κάνουν λόγο για βαθύ ρήγμα στα ανώτατα κλιμάκια της ιρανικής ηγεσίας, που έχουν έρθει στην επιφάνεια λόγω των αναταραχών. Το BBC, επικαλούμενο τα τοπικά ΜΜΕ, επισημαίνει ότι περισσότεροι από 100 βουλευτές δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τον εορτασμό της νίκης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Και οι 290 βουλευτές ήταν προσκεκλημένοι στη δεξίωση το βράδυ της Τετάρτης, αλλά οι 105 δεν εμφανίστηκαν.

Ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μεχντί Καρουμπί ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα τελετή στη μνήμη των θυμάτων των διαδηλώσεων, ισχυριζόμενος ότι δεν έλαβε τη σχετική άδεια.

Ανακοίνωση της οικογένειας του Ιάσονα Αθανασιάδη

Εν τω μεταξύ, οι γονείς του δημοσιογράφου Ιάσονα Αθανασιάδη, Πολύμνια Αθανασιάδη και Γεώργιος Φάουντεν εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση για το γιο τους, που έχει συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές:

«Ο γιος μας, Ιάσονας Αθανασιάδης, συνελήφθη στο Ιράν ενόσω εργαζόταν ως δημοσιογράφος και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, κάτι για το οποίο είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Ο Ιάσων είναι ένας αφοσιωμένος ρεπόρτερ, φωτογράφος και παραγωγός ταινιών που μεγάλωσε στην Ελλάδα και θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα. Και οι δύο μας είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι. (Ο Ιάσονας) δικαιούται νομικά και άλλο διαβατήριο, αλλά δεν έχει θεωρήσει τον εαυτό του οτιδήποτε άλλο πέρα από Έλληνα. Ο Ιάσων διατηρούσε πάντα την ακεραιότητά του ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος που πουλά τα άρθρα, τις φωτογραφίες και τις ταινίες του σε οργανισμούς σε πολλά μέρη του κόσμου. Μοναδικός σκοπός που υπηρετεί η δουλειά του είναι η δίκαιη και ανθρώπινη ειδησεογραφική κάλυψη της ζωής στις πολυάριθμες χώρες όπου έχει εργαστεί. Τρέφει ξεχωριστή αγάπη για το Ιράν και βαθύ σεβασμό για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές του παραδόσεις».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή