Καταδίκη της βίας στο Ιράν από τη G8

Ζητά ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 13:35
UPD:13:37
EPA/NDREA LASORTE

A- A A+

Σε καταδίκη της βίας στο Ιράν ύστερα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές προχωρούν από την Τεργέστη, όπου συνεδριάζουν, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G8 και καλούν την Τεχεράνη να επιλύσει σύντομα την κρίση μέσω του δημοκρατικού διαλόγου.

«Σεβόμαστε απολύτως την κυριαρχία του Ιράν, αλλά παράλληλα καταδικάζουμε την μετεκλογική βία που οδήγησε στην απώλεια ζωών ιρανών πολιτών και καλούμε το Ιράν να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών.

«Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η θέληση του ιρανικού λαού θα μεταφραστεί στο εκλογικό αποτέλεσμα», καταλήγει το κείμενο, στο οποίο τηρείται επιφυλακτική θέση ως προς την αμφισβήτηση της νομιμότητας της επανεκλογής Αχμαντινετζάντ.

Την Πέμπτη το βράδυ, η Μόσχα που θεωρεί ότι η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι εσωτερική υπόθεση του Ιράν, είχε προειδοποιήσει τα υπόλοιπα μέλη της G8 να μην απομονώσουν το Ιράν, θεωρώντας λανθασμένη μία τέτοια προσέγγιση.

Η ανακοίνωση θίγει επίσης το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καλώντας το Ιράν «να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ιράν να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, οι υπουργοί της G8 εκτιμούν ότι η Τεχεράνη έχει «την υποχρέωση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα των πυρηνικών δραστηριοτήτων της».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G8 (Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ρωσίας και ΗΠΑ) αναμένεται να δώσουν συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία των εργασιών της συνόδου κορυφής, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή