Το στίγμα της υπερασπιστικής τους γραμμής έδωσαν σε δηλώσεις τους στην Deutsche Welle οι συνήγοροι του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens και κενρικού προσώπου στην πολύκροτη υπόθεση, Μιχάλη Χριστοφοράκου, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παραδέχεται μέσω των συνηγόρων του ότι έδωσε χρήματα σε ελληνικά κόμματα, αρνούμενος όμως ότι δωροδόκησε πολιτικούς. «Δεν δωροδόκησε κανέναν. Έκανε δωρεές στα κόμματα όπως άλλωστε συνηθίζεται και στη Γερμανία. Στην Ελλάδα μιλούν για δωροδοκία αλλά πρόκειται για δωρεές στο πλαίσιο ενίσχυσης των κομμάτων», ισχυρίστηκε ο Ντάνιελ Πέτερ, ένας εκ των συνηγόρων του, κάνοντας λόγο για πολιτική δίκη:
«Πρόκειται σαφώς για μια πολιτική δίκη. Σε λίγο θα διεξαχθούν εκλογές. Και η αναβίωση της υπόθεσης σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ήταν τερατώδες εάν για τα τρία αυτά αδικήματα εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που απαγορεύει την έκδοσή του».
Οι συνήγοροι του Μ. Χριστοφοράκου αφού επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσής του στη χώρα μας, εκφράζουν ανησυχία για την τύχη του πελάτη τους σε περίπτωση που τελικά αυτός εκδοθεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ζωή του κινδυνεύει στην Ελλάδα, δεδομένου όπως λένε, ότι η ομολογία του θα πλήξει δεκάδες πολιτικούς.
«Κατ' αρχήν -εξηγούν- είναι Γερμανός υπήκοος. Έχει και την ελληνική υπηκοότητα αλλά αυτό δεν τον καθιστά Γερμανό δεύτερης κατηγορίας. Και για το λόγο αυτόν εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί για αδικήματα, τα οποία σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο έχουν παραγραφεί».
Αλλά και η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, υποστηρίζουν, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 90% των αδικημάτων, τα οποία αναφέρονται στο ένταλμα έχουν παραγραφεί οριστικά.
Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τις ελληνικές Αρχές ότι παραποίησαν εσκεμμένα συνοδευτικό έγγραφο προς τις γερμανικές Αρχές, που αφορούσε στην αιτιολογία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, «με στόχο την διακοπή του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο κ. Χριστοφοράκος».«Είναι απόλυτα σαφές ότι μεταφράστηκαν εσφαλμένα οι φάκελοι της δικογραφίας. Στη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών η λέξη "μάρτυρας" μεταφράστηκε στα γερμανικά σε "κατηγορούμενος". Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχώ για την τύχη του πελάτη μου εάν αυτός εκδοθεί σε μια χώρα, που ακολουθεί την πρακτική των εσφαλμένων μεταφράσεων, προκειμένου να "κατασκευάσει" την διακοπή του χρόνου παραγραφής αδικημάτων», τονίζει ο κ. Πέτερ.