Πολιτική αντιπαράθεση για τα νέα μέτρα

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 16:03
UPD:20:54
A- A A+

Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, εξαπέλυσαν βολές κατά της ΝΔ, η οποία υπεραμύνεται των αποφάσεών της και αντεπιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ.

Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα μέτρα απαραίτητα και εξαπέλυσε επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του όσο και για τις επικρίσεις του κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως στο τέλος Ιουνίου, θα γίνει συνολική εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης και θα ληφθούν όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, τόνισε ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας πως αυτό θα γίνεται όποτε είναι αναγκαίο. Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αφού σημείωσε πως προέχει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, χαρακτήρισε κενή περιεχομένου αναφορά του κ. Παπανδρέου για την πράσινη ανάπτυξη: «Ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες θέλουν κάτι πολύ απλό: Συγκεκριμένες δράσεις, αποτελεσματικές δράσεις, υπευθυνότητα. Με πομφόλυγες και φράσεις οι οποίες είναι κενές από περιεχόμενο, τα προβλήματα στον τόπο μας δεν αντιμετωπίζονται».

Αφού επανέλαβε πως ως χώρα έχουμε διαρθρωτικά προβλήματα και το χρέος που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σημείωσε πως θα αντιμετωπιστούν με διαρθρωτικές αλλαγές όπως π.χ. οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά και το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου επανέλαβε πως η κυβέρνηση έβαλε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα πάνω από το πολιτικό κόστος και έκανε ό,τι έπρεπε για το συμφέρον του τόπου. Επισήμανε για άλλη μία φορά πως γίνεται προσπάθεια να γίνει δίκαιη κατανομή ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682290.htm . Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682367.htm και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682334.htm .

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει «εύκολη επιλογή» την αύξηση των φόροων «για μία κυβέρνηση που δεν έχει ούτε σχέδιο πραγματικής εξυγίανσης ούτε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης και ανάταξης της οικονομίας». Παράλληλα, παρουσίασε τέσσερις άξονες εντός των οποίων οποίους πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια ώστε να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων η «αντιμετώπιση της οικονομικής υστέρησης της χώρας, χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού για μια νέα οικονομία, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη». http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682103.htm . Το απόγευμα πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στις επικρίσεις του, ενώ υποστήριξε πως έρχεται «άγρια φοροεπιδρομή αμέσως μετά το καλοκαίρι». Παράλληλα αντέταξε επτά προτάσεις του κινήματος για τη φορολογία http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682487.htm .

Απαντώντας ο κ. Αντώναρος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για κρυφή φορολογική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να φορολογηθούν αδιακρίτως οι πάντες και τα πάντα http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682587.htm .

Την έντονη αντίθεσή της με τα νέα μέτρα εξέφρασε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση «αλλάζει τα φώτα του λαού με την έμμεση φορολογία και παίρνει ένα δύο μέτρα τα οποία είναι εντελώς επιφανειακά για αυτούς που έχουν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και κότερα, ενώ στην πραγματικότητα δεν φορολογεί τις εταιρίες και άτομα που θησαυρίζουν από τη κερδοφορία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι, τουλάχιστον, εξοργιστικό να βαφτίζει η κυβέρνηση “δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών την ανελέητη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «φορολογική ασυλία για τα μεγάλα κέρδη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τα νέα μέτρα «ατελέσφορα και επικίνδυνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας» και κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι «ρουφά χρήμα από την αγορά και διατηρεί το κράτος σε ιδιαίτερα σπάταλα επίπεδα».

Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η ΓΣΕΕ μίλησε για φοροεπιδρομή την ώρα που η κοινωνία απαιτεί αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/25/1681872.htm . Η ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο μέτρα με θύματα και πάλι τους πολίτες υποστηρίζοντας πως οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682383.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή