Καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 06:26
A- A A+

«Καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» η Ομάδα του Ρίο, η οποία περιλαμβάνει 23 χώρες της Λατινικής Αμερικής, το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Ονδούρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, το οποίο ασκεί κατά την τρέχουσα περίοδο την κυκλική προεδρία του περιφερειακού αυτού οργανισμού.

Ο οργανισμός περιφερειακής πολιτικής συνεργασίας, του οποίου μέλος είναι και η Ονδούρα, καταδίκασε «το πραξικόπημα που ανέστειλε τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατία στην Ονδούρα καθαιρώντας με παράνομο τρόπο τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια». Απέρριψε εξάλλου «τη χρήση της ένοπλης δύναμης και την αυθαίρετη κράτηση του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας (της Ονδούρας), ο οποίος υποχρεώθηκε να φυγει» από τη χώρα του και να μεταβεί στην Κόστα Ρίκα.

Η Ομάδα του Ρίο είναι ένας καθαρά λατινοαμερικανικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1986 για να ξεχωρίσει από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον. Η Κούβα έγινε επισήμως το 23ο μέλος του στις 16 Δεκεμβρίου 2008.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Νικαραγουανός Μιγκέλ ντ' Εσκότο, «καταδίκασε σθεναρά και κατηγορηματικά την εγκληματική δράση του στρατού της Δημοκρατίας της Ονδούρας που παραβίασε τη συνταγματική τάξη πραγματοποιώντας πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια».

Σε ανακοίνωσή του, ο ντ' Εσκότο καλεί το στρατό της Ονδούρας «να βάλει αμέσως τέλος στην παράνομη δράση του» και τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καταδικάσει τις πράξεις αυτές.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις με τη Λατινική Αμερική, ο ντ' Εσκότο αναφέρει πως «πολλοί αναρωτιούνται αυτή τη στιγμή αν αυτό το πραξικόπημα αποτελεί μέρος αυτής της νέας πολιτικής, καθώς είναι πολύ καλά γνωστό ότι ο στρατός της Ονδούρας έχει ιστορία πλήρους συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

«Για να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία, είναι απολύτως απαραίτητο ο Πρόεδρος Ομπάμα να καταδικάσει το πραξικόπημα», προσθέτει ο ντ' Εσκότο, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας την εποχή των Σαντινίστας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή