Σερβία: Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 09:36
A- A A+

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στη Σερβία. Το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού Α (Η1Ν1) σε άλλα πέντε άτομα και έτσι ο συνολικός αριθμός των ασθενών έφτασε τους 10.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τη Δημόσια Υγεία, Πρέντραγκ Κον, δήλωσε στη σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS) ότι στις οχτώ περιπτώσεις οι ασθενείς «έφεραν» το ιό από το εξωτερικό και στις δύο περιπτώσεις ο ιός μεταδόθηκε εντός της Σερβίας από άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Ο κ. Κον ανέφερε ότι όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή, η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και οι περισσότεροι δεν νοσηλεύονται σε κάποια κλινική, αλλά ακολουθούν κατ' οίκον θεραπεία.

Στη Σερβία, το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη, σε ασθενή, ο οποίος έφτασε στη χώρα από την Αργεντινή.

Οι σερβικές αρχές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της Πανεπιστημιάδας (1 - 12 Ιουλίου) ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, δηλώνουν ωστόσο έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία τέτοια εξέλιξη.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σερβίας, τα κρατικά αποθέματα σε φάρμακα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1 αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του 1% του πληθυσμού, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ με τις νέες παραγγελίες, που θα φτάσουν τον Αύγουστο, θα καλυφθεί το 3% του πληθυσμού.

Μεταξύ των πολιτών δεν παρατηρείται πανικός, ενώ στα ιδιωτικά φαρμακεία, όπου το φάρμακο Tamiflu πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή, δεν σημειώνεται μεγάλη αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα, ανέβηκε κατακόρυφα η ζήτηση για τις αποκαλούμενες "χειρουργικές μάσκες" και τα υγρομάντιλα υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή