Iράν: Ελεύθεροι οι πέντε από τους υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 11:05

Χθες, περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από τέμενος στην Τεχεράνη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπ για να τους απωθήσει.

A- A A+

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε από τους εννέα εργαζόμενους στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης, ενώ οι άλλοι τέσσερις εξακολουθούν να κρατούνται για να ανακριθούν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες Κυριακή πως αρκετοί Ιρανοί που εργάζονται στην πρεσβεία της Βρετανίας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ενεπλάκησαν στις διαδηλώσεις κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χασάν Κασκαβί δήλωσε πως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί χθες το βράδυ.

«Από τους εννέα, οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι ανακρίνονται», διευκρίνισε ο Ιρανός αξιωματούχος και τόνισε πως ο Μίλιμπαντ επισήμανε ότι η Βρετανία δεν έχει στόχο την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Από την πλευρά του ο Μοτακί τόνισε πως αν αυτό αποδειχθεί στην πράξη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα θετικό βήμα.

Επίσης, ο Κασκαβί επισήμανε πως το Ιράν δεν σκοπεύει να κλείσει τις πρεσβείες στην Τεχεράνη, ούτε να υποβαθμίσει τις διπλωματικές του σχέσεις με τις ξένες χώρες.

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, στην Κέρκυρα, θα δώσουν μία «ισχυρή και συλλογική απάντηση» σε οποιονδήποτε εκφοβισμό ευρωπαϊκού διπλωματικού προσωπικού στην Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει κλιμακώσει τις κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον της Δύσης, ιδιαίτερα εναντίον της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ότι εμπλέκονται στις εσωτερικές του υποθέσεις. Ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Γκολαμχοσεΐν Μεχσενί-Εζέι δήλωσε χθες ότι η βρετανική πρεσβεία είχε εμπλακεί άμεσα στις μετεκλογικές αναταραχές, στέλνοντας ανθρώπους στις διαδηλώσεις που έδιναν οδηγίες στους διαδηλωτές σχετικά με το τι να κάνουν και τι συνθήματα να τραγουδούν.

Χθες, περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από τέμενος στην Τεχεράνη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπ για να τους απωθήσει.

Σήμερα το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης των ψήφων

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο των Φρουρών άρχισε σήμερα την επιμέρους επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ στην Τεχεράνη.

«Το Συμβούλιο των Φρουρών η αρμόδια συνταγματική επιτροπή του Ιράν ξεκίνησε την επανακαταμέτρηση στο 10% των ψηφοδελτίων» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο. Η επανακαταμέτρηση αφορά τυχαίο δείγμα ψηφοδελτίων. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Η ηττημένος υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί, που έχει καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία τις εκλογές, έχει απορρίψει την επανακαταμέτρηση, ζητώντας ακύρωση των εκλογών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή