Επίσκεψη Μπαρό στα Κέντρο Κράτησης Μεταναστών σε Σάμο-Εβρο

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 18:28
UPD:22:09
A- A A+

«Κατανοώ τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης, που βρίσκεται αντιμέτωπη ολοένα με μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, καθώς και την υποχρέωση κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και ότι υπάρχει υποχρέωση από την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει άσυλο στους αλλοδαπούς, που έρχονται εδώ».

Τα παραπάνω δήλωσε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σάμο και συγκεκριμένα το πρότυπο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, συνοδεία, μεταξύ άλλων, του υπουργού Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του από το Κέντρο Κράτησης ανέφερε πως η λαθρομετανάστευση είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, για το οποίο «χρειάζεται συνεργασία με τις τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, έδειξε ικανοποιημένος για «την πλήρη εικόνα», που είχε ο αρμόδιος Επίτροπος σε ό,τι αφορά το Κέντρο της Σάμου, αλλά και για τους όρους, με τους οποίους η Ελλάδα κάνει την δουλειά της πάνω σε ένα πανευρωπαϊκό θέμα.

Π. Παυλόπουλος: To καθεστώς της Europol να εφαρμοστεί και για την FRONTEX

Π. Παυλόπουλος: To καθεστώς της Europol να εφαρμοστεί και για την FRONTEX

«Είναι αντιληπτό πως η Ελλάδα δέχεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αριθμό των μη νόμιμων μεταναστών. Κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, αλλά όπως εξήγησα στον κ. Μπαρό, και το δέχεται και ο ίδιος, δεν λύνει το γενικότερο πρόβλημα, που αφορά τους μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Γι αυτούς, το μεγάλο ζήτημα είναι να υπάρχει αλληλεγγύη, μεταξύ των λαών της ΕΕ. Να εφαρμόσουμε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θέλει να υπογράψουμε συμφωνίες επανεισδοχής και να πιέσουμε τις χώρες, όπως η Τουρκία, να σεβαστούν τις συμφωνίες, που υπάρχουν. Η λύση όπως θα εξηγήσει αύριο στην Αθήνα ο κ. Μπαρό είναι να δούμε στην ρίζα το πρόβλημα κι αυτό σημαίνει ότι κόβουμε όλη αυτή την παράνομη διακίνηση μεταναστών, που εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές».

To απόγευμα οι κύριοι Μπαρό και Παυλόπουλος επισκέφθηκαν το Κέντρο Φύλαξης λαθρομεταναστών στον Κυπρίνο Έβρου. Μεταξύ άλλων επανέλαβε πως η Ευρώπη ολόκληρη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες εκείνες με την μεγαλύτερη έκθεση στα προβλήματα μετανάστευσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή