Το κεφάλαιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση αποφάσισαν να ανοίξουν Ε.Ε. και Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας.
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα» δήλωσε ο προεδρεύων της Ε.Ε. Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαιρέτισε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης να προωθήσει τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμμισε πάντως πως η γειτονική χώρα «θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ειδικότερα, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο της ¶γκυρας, χωρίς διακρίσεις».
Από την πλευρά της η Επιτροπή, δια στόματος του γεν. διευθυντή Διεύρυνσης, Μάικλ Λι, τόνισε ότι «ο πολιτικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων είναι σημείο κλειδί για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».
Ο κ. Λι εξέφρασε την ελπίδα ότι, επί σουηδικής προεδρίας, θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, τα οποία θα αφορούν το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική.
Ο Εγκεμέν Μπαγκίς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να γίνει πλήρες μέλος στην ΕΕ, αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα, που συνεπάγεται η πλήρης ένταξη».
Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο Ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι τεχνικά έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο θέμα αυτό και τόνισε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα έπρεπε να είχε ήδη ανοίξει επί τσεχικής προεδρίας.
Ο Εγκ. Μπαγκίς σημείωσε ότι «σε περίοδο ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εμποδίζουν το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού με την Τουρκία, διακυβεύοντας τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Η Τουρκία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά η λύση του προβλήματος για την ΕΕ».
Ερωτηθείς, τέλος, πότε η Τουρκία προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη θεολογική σχολή στη Χάλκη, απάντησε ότι «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα». Πρόσθεσε δε, ότι στη χώρα του οι ορθόδοξοι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα με τους Τούρκους πολίτες και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανάγκες τους. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες τις "τουρκικής μειονότητας" της δυτικής Θράκης» και κατέληξε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ