Ιράν: «Νίκη του ιρανικού λαού» η επανεκλογή Αχμαντινεζάντ

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 17:50
A- A A+

Nίκη του ιρανικού λαού και ήττα των εχθρών του Ιράν χαρακτήρισε την επανεκλογή του στην προεδρία ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Οι εκλογές αυτές ήταν ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα. Το ιρανικό έθνος είναι ο νικητής και οι εχθροί, παρά τις (...) συνωμοσίες για μια ήπια ανατροπή του συστήματος, απέτυχαν και δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους σκοπούς τους», μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του.

Χθες, Δευτέρα, το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Ιράν επιβεβαίωσε την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ στην προεδρία και απέρριψε τις προσφυγές δύο ηττημένων μεταρρυθμιστών αντιπάλων του για παρατυπίες στις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

«Η υπόθεση των δέκατων προεδρικών εκλογών έχει κλείσει», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι εξακολουθήσουν να «σπέρνουν φήμες για νοθεία» πρέπει να διωχθούν.

Το επόμενο βήμα για την επίσημη επικύρωση του Αχμαντινετζάντ στην προεδρία είναι η έγκριση από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και στη συνέχεια η ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου.

Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο εάν ο ηττημένος υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί θα επιμείνει στο αίτημά του για ακύρωση των εκλογών, διακινδυνεύοντας τη σύλληψή του, ή θα αποδεχθεί την ήττα του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή