Οι ευρωσκεπτικιστές του Βορρά στην προεδρία της Ε.Ε.

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 22:23

A- A A+

Σε μια δύσκολη περίοδο, στη σκιά της οικονομικής κρίσης, με ανοιχτά τα ζητήματα της θεσμικής μεταρρύθμισης και της στελέχωσης της νέας Κομισιόν, αρχίζει την 1η Ιουλίου η σουηδική προεδρία.

Οι Σουηδοί είναι οι ευρωσκεπτικιστές του Βορρά. Στο δημοψήφισμα πριν από 15 χρόνια για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ. Στο δημοψήφισμα για το ευρώ όμως το 2003 κέρδισε το στρατόπεδο του "όχι". Ο ευρωσκεπτικισμός των Σουηδών έχει την αφετηρία του στην αγωνία μιας μικρής χώρας ότι θα χαθεί μέσα στο καζάνι της Ε.Ε.

Η οικονομική κρίση όμως αντέστρεψε το κλίμα στη Σουηδία. Ακόμη και οι Πράσινοι δεν ζητούν πλέον την έξοδο της Σουηδίας από την Ένωση. Ο επί 10 χρόνια ευρωβουλευτής τους Περ Γαρτόν σημειώνει ότι "υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στην Ε.Ε. που θα έπρεπε να αλλάξουν. Η τρέλα ισοπέδωσης, η τρέλα μεγαλομανίας, η τρέλα της διεύρυνσης και πολλά άλλα. Φοβάμαι ότι δημιουργούμε μία ομοσπονδία και αυτό θα αποτύχει. Δεν μπορεί να γίνει στην Ευρώπη, δεν είναι σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μία συνομοσπονδία, μία διακρατική συνεργασία με ορισμένες υπερεθνικές αρμοδιότητες, αυτό θα ήταν το καλύτερο".

Το 43% των Σουηδών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ του ευρώ. Εντεκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Με την οικονομική κρίση η σουηδική κορώνα έχασε πάνω από 10% της αξίας της έναντι του ευρώ. Και η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά τους Σουηδούς με την Ε.Ε., παρά την μόνιμη κριτική τους στάση.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή