Αλβανία: Διαξιφισμοί εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 09:41
A- A A+

Εν μέσω διαπληκτισμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού, συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, οι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους συγκεντρώνουν 70 έδρες έναντι 66 του συνασπισμού υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, για προσπάθεια επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος, με την άσκηση πιέσεων στους ιθύνοντες των εκλογικών κέντρων.

«Ο Πρωθυπουργός είναι προφανώς επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, που δεν είναι απλά επιζήμια, αλλά και απειλεί την ίδια την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Δεν θα πρέπει να προσποιείται κάποιον που σέβεται τα στάνταρτ που καταστρατηγούνται, ενώ την ίδια ώρα ασκεί αφόρητη πίεση στους ιθύνοντες των κέντρων καταμέτρησης των ψήφων», πρόσθεσε ο κ. Ράμα.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής σε αρκετές μικρές περιφέρειες, όπου το κόμμα του Μπερίσα φαίνεται να έχει το προβάδισμα.

Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και επισημαίνουν την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα.

Οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει πως εφόσον εκλεγούν, θα στραφούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για βοήθεια, ενώ πιο επιφυλακτικός ως προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο Σαλί Μπερίσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή