WWF: Ανεπαρκής η G8 στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 12:01
UPD:12:03
A- A A+

«Ανεπαρκή» ως προς την προστασία του πλανήτη ενάντια στις κλιματικές αλλαγές χαρακτηρίζει την G8 το WWF, καθώς η φετινή αξιολόγηση των οκτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου από την περιβαλλοντική οργάνωση «δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας».

Σύμφωνα με τη νέα αυτή αξιολόγηση, η Γερμανία, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, είναι οι χώρες με τις καλύτερες κλιματικές επιδόσεις, μεταξύ των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Η Ιταλία και η Ιαπωνία κατατάσσονται κοντά στον μέσο όρο, ενώ Καναδάς, ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται πολύ πίσω.

Μια νότα αισιοδοξίας απορρέει από το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες Ομπάμα για το κλίμα έφεραν τις ΗΠΑ στην έβδομη θέση της κατάταξης, σε σχέση με την τελευταία των προηγούμενων αξιολογήσεων.

Παρόλα αυτά –σύμφωνα με το WWF- ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι ο κόσμος στερείται στιβαρών πολιτικών προσωπικοτήτων μεταξύ των οικονομικά ισχυρών κρατών, οι οποίες θα ηγηθούν της παγκόσμιας μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής .

Το WWF σημειώνει επίσης πως «παρά τη μικρή βελτίωση της Γερμανίας, ο Καναδάς και η Ρωσία φαίνεται ότι είτε δεν έχουν πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης είτε δεν το έχουν θέσει ακόμη σε εφαρμογή».

Βάσει της νέας έκθεσης, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη εκπληρώσει τους στόχους του Κιότο αλλά οι επιδόσεις τους δεν φαίνονται αρκετές σε βάθος χρόνου προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών κελσίου.

Η περιβαλλοντική οργάνωση τονίζει επίσης πως «παρόλο που η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στους μεγάλους ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ, και δεν είναι τόσο βιομηχανικά ανεπτυγμένη, όπως η Γερμανία, οι επιδόσεις της έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης».

«Αν και βρισκόμαστε κάτω από το όριο που έχει τεθεί για την Ελλάδα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι εκπομπές CO2 συνεχώς αυξάνονται. Εξάλλου, η χώρα μας κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη kWh ηλεκτρισμού, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι μόλις 6,9%».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή