Αλβανία: Πολιτικός αναβρασμός για τα εκλογικά αποτελέσματα

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 15:30

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο συνασπισμός «Συμμαχία της Αλλαγής» με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα έχει εξασφαλίσει το 46,39% των ψήφων.

A- A A+

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία, καθώς έχουν περάσει τρεις ημέρες από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 28 Ιουνίου και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του ‘Εντι Ράμα αλληλοκατηγορούνται για το ρυθμό καταμέτρησης των ψήφων.

Το αρμόδιο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) αναφέρει- μεταξύ άλλων- στην πρώτη έκθεση για τις αλβανικές εκλογές, πως αυτές διεξήχθησαν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όμως η μετεκλογική διαδικασία εκπλήρωσε μερικώς τα διεθνή κριτήρια.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο συνασπισμός «Συμμαχία της Αλλαγής» με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα έχει εξασφαλίσει το 46,39% των ψήφων. Η «’Ενωση για Αλλαγή» με επικεφαλής τον δήμαρχο Τιράνων και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ‘Εντι Ράμα εξασφάλισε το 45,87% και ο συνασπισμός «Σοσιαλιστική Συμμαχία Ολοκλήρωσης» του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα το 5,55%.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (σ.σ. η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε σε 4.706 από το σύνολο των 4.753 εκλογικών τμημάτων) δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και 71 ψήφους από το σύνολο των 140 βουλευτών.

Ο συνασπισμός με επικεφαλής τον κ. Μπερίσα έχει εξασφαλίσει -μέχρι στιγμής- 70 έδρες, ενώ ο συνασπισμός του ‘Εντι Ράμα 66 έδρες και ο συνασπισμός του Ιλίρ Μέτα 4 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή