¶νοιξαν οι κάλπες στο Μεξικό

Κυριακή, 05 Ιουλίου 2009 10:21
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 77 εκατομμύρια ψηφοφόροι προκειμένου να αναδείξουν τα μέλη της ομοσπονδιακής κάτω βουλής, εν μέσω σοβαρών προβλημάτων στη χώρα – στην οικονομία, στη δημόσια υγεία και στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις ενδιάμεσες εκλογές θα κριθούν οι 500 έδρες της βουλής, έξι θέσεις κυβερνητών πολιτειών, 552 δημαρχίες και 434 θέσεις τοπικών βουλευτών, στα 11 από τα 32 διοικητικά διαμερίσματα του Μεξικού.

Για τον συντηρητικό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν και το κεντροδεξιό κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), οι εκλογές θεωρούνται «πρόβα» εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης βρέθηκε το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο και στις ίδιες τις εκλογές, στηρίζοντας χρηματικά υποψηφίους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Excelsior, που επικαλέστηκε το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, τουλάχιστον 16 υποψήφιοι βουλευτές συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον Εδουάρδο Μπουσκάλια, σύμβουλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι μεξικανικές μαφίες ελέγχουν το 50-60% των δημοτικών αρχών στη χώρα.

Από το 2006, ο Καλδερόν έχει κηρύξει «πόλεμο» εναντίον των καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά, αναπτύσσοντας το στρατό σε αστυνομικό ρόλο και επιχειρώντας να πατάξει την ενδημική διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας. Ωστόσο, η βία κορυφώθηκε, στοιχίζοντας τουλάχιστον 6.290 ζωές στο Μεξικό το 2008 και ήδη, έως την 15η Ιουνίου φέτος, 2.926.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή