Βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία

Κυριακή, 05 Ιουλίου 2009 11:04

A- A A+

Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της ενδημικής διαφθοράς και με τη συμμετοχή να αναμένεται ελαφρώς πάνω από το 50%, διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία.

Δημοσκοπήσεις φέρουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την οργή των ψηφοφόρων για την ύφεση και το κλίμα «ατιμωρησίας» των αφεντικών του οργανωμένου εγκλήματος.

Τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση εκτιμάται ότι έχει το «κεντρώο» κόμμα του δημάρχου της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, το GERB. Το κόμμα του συγκέντρωνε 30% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 20% του βασικού κυβερνητικού κόμματος, των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ.

Το 2008, η Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και είναι σήμερα η πιο φτωχή χώρα-μέλος της, έχασε μέρος της χρηματοδότησης των Βρυξελλών λόγω της αποτυχίας της να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Σε μια ακόμα ένδειξη του πόσο βαθιά είναι ριζωμένα τα προβλήματα διαφθοράς στη Βουλγαρία, εισαγγελείς άρχισαν έρευνες μετά από καταγγελίες περί εξαγοράς ψήφων και χθες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν. Ο πρωθυπουργός Στανίσεφ προειδοποίησε ότι η τιμωρία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή για τα κόμματα και για τους ψηφοφόρους που θα εμπλακούν σε τέτοιου είδους «πρακτικές που προκαλούν φρικτά τραύματα στη δημοκρατία μας».

Η ψηφορία άρχισε στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ τα πρώτα έξιτ πολ θα είναι διαθέσιμα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 19:00. Παρόλα αυτά, λόγω του πολύπλοκου, μικτού εκλογικού συστήματος, τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα δεν πρέπει να αναμένονται πριν το πρωί της Δευτέρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή